Discursul de ieri din fața Congresului SUA susținut de șefa Rezervei Federale, Janet Yellen, ne-a arătat fața cea mai urâtă a politicii americane și a băncii centrale – politicienii au fost mojici și complet lipsiți de simțul realității; unul dintre senatori a afirmat că dobânzile au crescut anul acesta cu 28%!

Asta îmi aduce aminte de președintele Africii de Sud care nu știe diferența dintre zecii de mii și miliarde. Incultura financiară a președintelui Zuma e una, dar e total alta să o vezi pe președinta Rezervei Federale într-o situație debusolantă, asemănătoare stării unei căprioare surprinsă pe șosea de o mașină în plină viteză. Absolut incredibil! Sunt convins că dna.Yellen este un economist excelent, dar prestația de ieri este, probabil, cea mai jalnică dintre cele susținute vreodată de un bancher la un asemenea nivel!

Asta e o problemă majoră. Banca centrală venea în fața Congresului pe un fond de lipsă de credibilitate, iar ceea ce s-a întâmplat ieri nu a ajutat deloc la îmbunătățirea situației. Un senator remarca: ”Dna.Yellen, despre ce tip instrumente vorbiți, când dobânda e oricum aproape zero?” ”Păi, putem sta în această situație mai mult timp…”, a fost răspunsul lui Yellen.

Prin urmare, să uităm de băncile centrale. Mario Draghi, președintele BCE, va încerca să iasă acum puțin în fața reflectoarelor; la fel va încerca și Banca Japoniei – nu că le-ar acorda cineva multă atenție.

Am remarcat că, recent, USD/JPY a sărit binișor în sus: ieri seară, cel puțin, USD/JPY crescuse bine de tot.

Yellen a ignorat aproape total stresul financiar, în pofida unor noi vârfuri…

”Ar putea să extindă BCE programul să de cumpărare de asseturi și luna viitoare, pentru a include datoria corporatistă (bancară) în efortul de a ajuta băncile din zona euro?” – Evercore ISI crede că da, potrivit acestui raport pe News.Markets.  

“Credem că e foarte posibil ca BCE să extindă programul să de relaxare cantitativă și luna viitoare către datoria corporate. Asta ar însemna o presiune împotriva creșterii riscurilor de creditare premium care, în schimb, contribuie la presiunea exercitată pe acțiuni, mai ales pe acțiunile băncilor”, scrie banca de investiții.

”Cumpărând din datoria corporațiilor, se va micșora spreadul pe acestea, în timp ce presiunea descendentă pe titlurile băncilor și pe spreadurile celor nefinanciare va avea un efect de echilibrare în portofolii”, se mai arată în raport.

Evercore ISI admite că BCE ar putea introduce măsuri suplimentare de sprijin al finanțării, într-un efort complementar de a ajuta la stabilizarea băncilor din zona euro.

”Nu credem că BCE va cumpăra datoriile băncilor imediat. Totuși, un pas evident ar putea fi extinderea relaxării cantitative spre titluri cu acoperire, permițând băncilor să pună în pachetul de vânzare către BCE mai multe asseturi. (…) Un alt pas ar putea fi emiterea unor operațiuni la termen LTRO ieftine, pentru a împiedica finanțarea de pe piețele private”.

Concluzie:

Yellen nu a ajutat deloc piața prin discursul ei – a plecat din Congres plină de ”cicatrici”. Va reveni azi.

Piața nu a fost foarte afectată, mare parte datorită a două lucruri:

1.) potențialul BCE de a cumpăra datoriile băncilor în următoarea relaxare cantitativă 

2.) reuniunea G-7 din Shanghai: zvonurile privind un acord similar cu ”Plaza Accord”  

Modelul de risc avertizează, totuși, că ar putea urma o scădere pe piețe:

1813/15 – primul suport… Apoi, 1560/80, dacă primul cade. Părerea mea e că vom avea un sfârșit de martie cu valori scăzute.

Petrolul la un 20/22$/baril, aurul la 1.300”/uncie și SPX … în fine, să vedem!