Gazetarul Cristian Tudor Popescu consideră că refuzul lui Donald Trump de a fi de față la transferul de putere către succesorul său, Joe Biden, este un îndemn la violență și încă o lovitură dată democrației. Acesta adaugă că fostul președinte nu va dispărea din politica americană, chiar dacă nu va mai avea voie să candideze pentru un nou mandat.

„Depinde de ce va face Partidul Republican, în frunte cu liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell. Dacă vor hotărî că Trump trebuie să fie condamnat, vor da curs impeachmentului, atunci imediat după aceea se poate trece prin Congres o hotărâre prin care nu mai are voie să candideze niciodată dl Trump.

Însă asta nu-l va împiedica să-și utilizeze suporterii – mulți – pe care încă îi mai are în politica americană să exercite presiuni asupra politicienilor republicani. Nu va dispărea Trump din politică”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Cristian Tudor Popescu: Trump dă o nouă lovitură democrației

Cristian Tudor Popescu a declarat că refuzul lui Trump reprezintă o nouă lovitură pentru democrația și politica din Statele Unite.

„Trebuie să înțelegem exact gestul său de a-și rosti acest discurs de plecare într-o bază militară, în baza Andrews, într-un context specific dictatorilor pe care și l-a aranjat. Adică numai militari, familia și cei apropiați lui și fanii lui, nimeni altcineva prezent acolo.

Prin faptul că a refuzat acest ritual vechi de sute de ani al transferului de putere către următorul președinte, Donald Trump nu a făcut decât să dea încă o lovitură democrației și civilizației politice din Statele Unite și, la urma urmei, din întreaga lume, care este acum cu ochii pe America”, a mai spus gazetarul.

Fostul președinte a reușit să facă foarte mult rău

În continuare, gazetarul a vorbit despre politica fostului președinte și „moștenirea” pe care acesta i-o lasă lui Joe Biden. În opinia sa, Donald Trump „a reușit să facă foarte mult rău, cu o eficiență ieșită din comun”.

„Este cea mai grea moștenire pe care, poate chiar de-a lungul secolelor, a primit-o un președinte american venind acum în funcție – și în plan intern, și în plan extern. Donald Trump a reușit să facă foarte mult rău, cu o eficiență ieșită din comun. Rezultatele minunatei sale politici, așa cum s-a lăudat și ieri și astăzi, de unul singur: Iranul are mult mai mult uraniu îmbogățit acum și amenință în continuare cu noi acțiuni în vederea construirii unei bombe nucleare. Același lucru îl face prietenul lui Trump, cu care s-a întâlnit de trei ori și a vorbit Trump despre cum salvează el America și omenirea prin relația pe care o construiește cu Kim Jong-un. Rezultatul – Kim Jong-un intensifică înarmarea nucleară a Coreei de Nord și demonstrațiile de forță.

Apoi, relația cu Europa, pe care a distrus-o pur și simplu. Trump a tratat Europa cam cum spunea un predecesor al său, tot din Partidul Republican – iarăși un personaj de tristă, chiar neagră amintire din istoria Americii – Donald Rumsfeld, secretarul Apărării care spunea despre Europa că este un teren imobiliar pentru SUA. Cam așa a tratat Uniunea Europeană, cu o politică de tarabă, Donald Trump. Are și aici foarte mult de reconstruit Joe Biden”, a mai spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.