Cristian Ghinea reacționează la observațiile făcute de Comisia Europeană

Cristian Ghinea a vorbit în cadrul emisiunii de la Digi24 despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și observațiile făcute de Comisia Europeană despre acesta.

„Componentele sunt inegale. PNRR nu este ca un cozonac pe care îl gătești la cuptor pe o tavă și e tot rotund. Înseamnă cele 15 componente și capitolele transversale. Unele sunt mai bune, pentru că ministerele de linie au lucrat mai serios, altele sunt mai puțin coapte și trebuie să le aducem la o formă care să fie acceptabilă.

Sunt foarte mândru de capitolul pe transporturi, care este și cel mai mare și care a fost cel mai greu de negociat politic și pentru care am acordat foarte multă atenție. Anexele tehnice de la transporturi au sute de pagini, sunt studii de fezabilitate, de cost pe fiecare tronson de cale ferată și autostradă.

Nu ascund că au fost ministere care au luat mai în serios exercițiul cu costurile și altele care nu l-au luat la fel de serios. Tot acest proces a fost clar pentru minister, cel puțin am încercat să-l facem”, a explicat ministrul la Digi24.

Construcția unui punct de generare de Hidrogen

În continuare, Cristian Ghinea a vorbit și despre proiectul trimis de Hidroelectrica, care propune construcția unui punct de generare de Hidrogen.

„Este o prezentare. (…) Ca să fim fair cu colegii noștri de la Ministerul Energiei, care au propus acest proiect, mai sunt și anexele legate de costuri și implementare. Ăsta nu e tot proiectul, e o prezentare powerpoint drăguță ca să înțeleagă lumea despre ce este vorba. Detaliile tehnice sunt în anexele de costing și de etichetare. Dacă sunt întrebări suplimentare, pentru că vor fi întrebări de clarificare, atunci cei de la Hidroelectrica trebuie să vină cu aceste detalii”, a explicat ministrul ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Totodată, acesta a vorbit și despre costul proiectului, de 100 de milioane de euro.

„Acele costuri trebuie justificate. Sunt mai multe criterii de raportare, fie pe bază istorică, ceea ce în cazul nostru este greu de făcut, fiindcă n-a mai făcut nimeni în România producere de hidrogen. Nu putem să cerem de la Hidroelectrica să scoată ceva ce nu există. Vor mai fi alte puncte de referință să te uiți la alții cum au făcut și cât a costat acolo”, a completat ministrul.

Implementarea proiectului

De asemenea, Cristian Ghinea a punctat și ce înseamnă implementarea unui proiect pentru specialiștii care trebuie să realizeze acest lucru.

„Dacă nu este suficient, și nu vreau să mă antepronunț, trebuie să vină cu detaliile respective până în septembrie. În această etapă suntem. Da, poate ar fi fost mai bine să avem încă de acum detalii, cum avem la Transporturi, școli, Valul renovării. Înțeleg și respect profesia de jurnalist, ați găsit aceste powerpointuri care par subțirele. Vor refăcute, completate, dacă se solicită acest lucru și probabil că se va solicita. Am făcut, din punctul de vedere al Ministerului, nenumărate ședințe tehnice cu toate ministerele. Le-am spus «astea sunt criteriile de evaluare, trebuie să faceți costurile samd. Consider că progresele au fost suficiente atât cât am putut, mai facem până în septembrie.

Nu mă îndoiesc că avem ingineri foarte buni la Cernavodă, pe la Nuclearelectrică, însă nu a mai făcut nimeni producție de hidrogen acolo. Este ceva nou. Respect curajul, așa cum și dumneavoastră trebuie să admiteți faptul că curajul nostru de a publica toate anexele aduce un nivel de monitorizare publică, inclusiv din partea dvs fără precedent. Alte state nu au publicat anexa. Nu știm ce a pus guvernul grec la partea de producție de hidrogen, poate că tot un powerpoint de cinci slideuri, dar nu știm. Îmi asum răspunderea. Cred că este un exercițiu bun să știm unde suntem în mod realist cu capacitatea noastră de a scrie proiecte”, a declarat ministrul la Digi 24.

PNRR, un examen al capacității administrației statului român

Totodată, ministrul ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a punctat că PNRR poate fi considerat un examen al capacității administrației statului român.

„Poate fi considerat și acolo suntem. Am făcut, acest guvern, eforturi în trei luni, să aducem la mal un proiect de țară, cu o administrație pe care o avem și cred că reușim să aducem la mal și să avem trecut acest proiect de furcile caudine, care sunt extraordinar de sus ridicate. Comisia este foarte chichiricioasă, pentru că, spre deosebire de fondurile europene clasice, trebuie stabilit totul de la bun început. Toate guvernele din statele membre au probleme.

Când am cerut o lună extinderea termenului de depunere, finlandezii tocmai ceruseră și ei trei săptămâni. Au un plan de 3 miliarde de euro. Pentru nimeni este simplu să aducă toate costurile ex ante. Este complicat, cu atât mai mult într-un termen scurt, pentru miliarde de euro. România este a șasea țară ca sumă cerută.

Nu aveam proiecte, acum avem. Se spunea că România nu are proiecte de 29 de miliarde de euro. Uite că avem, unele mai șchioape, altele mai smirnă”, a conchis Cristian Ghinea.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea