Planul de pace propus de administrația americană pentru Orientul Mijlociu continuă să stârnească revolta palestinienilor.

Astfel, mii de persoane au demonstrat luni la Ierihon, acesta fiind cel mai mare miting din Cisiordania, de la anunțul planului american pentru Orientul Mijlociu, făcut la sfârșitul lunii ianuarie.

Mobilizare masivă

În urma dezvăluirii proiectului american, criticat de conducerea palestiniană, numeroase manifestații au avut loc adunând laolaltă zeci sau câteva sute de manifestanți.

De această dată, partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene, a cerut o mobilizare masivă, în ciuda restricțiilor legate de noul coronavirus din Ierihon, un oraș arab din vârful sudic al văii Iordanului, în apropiere de Marea Moartă, în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel, scrie hotnews.ro.

Guvernul Israelului intenţionează să anexeze coloniile israeliene şi Valea Iordanului din Cisiordania, în conformitate cu planul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui SUA, Donald Trump, lansat la sfârşitul lunii ianuarie.

Acest plan, care prevede suveranitatea israeliană asupra a peste 30% din Cisiordania ocupată, a fost amplu criticat, iar palestinienii l-au respins de teamă că va recunoaşte pretenţiile Israelului asupra părţilor din Cisiordania pe care ei le doresc pentru un viitor stat.

Israelienii și palestinienii au protestat împreună

Cu toate acestea, conducerea palestiniană spune că a atras sprijin internațional împotriva acestui proiect, în timp ce guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu trebuie să anunțe de la 1 iulie strategia sa de punere în aplicare a planului american.

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă împotriva planului premierului Benjamin Netanyahu de a extinde suveranitatea asupra unor părţi din Cisiordania ocupată, conform sursei citate.

Protestând cu măşti pe faţă şi păstrând distanţa, în virtutea noilor restricţii legate de coronavirus, demonstranţii au purtat pancarte pe care scria „nu anexării, nu ocupaţiei, da păcii şi democraţiei”, ”vieţile palestiniene contează” sau ”nu redaţi măreţia Apartheidului”.

Peste 30 de partide şi organizaţii neguvernamentale au lansat apelul pentru această demonstraţie. Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor a fost de mii, în timp ce poliţia nu a dat o estimare oficială.

Printre vorbitori s-a numărat senatorul american Bernie Sanders, care s-a adresat mulţimii prin video. El s-a declarat mulţumit că atât de multe persoane, atât evrei cât şi arabi, au manifestat pentru pace, dreptate şi democraţie, conform ziarului Haaretz.