"Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) îşi exprimă indignarea asupra modului în care Ministerul Finanţelor Publice tergiversează aprobarea Hotărârii de Guvern pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor, publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru consultare publică în data de 1 februarie 2016. De două săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice plimbă proiectul de act normativ, cere tot felul de explicaţii şi modificări puerile, când cel mai simplu era să se întâlnească elaboratorii din personalul de execuţie şi să rezolve problema într-o singură zi", se arată într-o scrisoare deschisă a membrilor APCPR către Guvernul Romaniei şi instituţiile abilitate.

În luna septembrie 2015, pentru a sprijini sectoarele europene de lapte şi carne de porc, Comisia Europeană a anunţat acordarea unor ajutoare excepţionale, aprobate prin Regulamentul Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor, prin care se alocă un total de 420 milioane de euro, României revenindu-i o sumă totală de 11,1 milioane de euro (8,8 milioane euro pentru sectorul de lapte şi 2,3 milioane de euro pentru sectorul cărnii de porc).

Reprezentanţii APCPR susţin că sectorul de creştere a porcilor din România se află într-o situaţie disperată, fără precedent, din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa.

În acest context, importul de carne de porc a crescut cu 9,5% în anul 2014 comparativ cu anul 2013 şi cu 11% în anul 2015 comparativ cu anul 2013, piaţa românească fiind sufocată de oferta de carne la preţuri foarte mici din comerţul intracomunitar.

"Producătorii de porci au fost constrânşi să scadă preţul de vânzare a porcilor, vând în pierdere şi sunt vulnerabili în toate planurile: credite neachitate, încălcarea termenelor de plată la datoriile bugetare şi a regulilor de vânzare la nivelul costurilor, neachitarea furnizorilor, nerespectarea programelor de producţie la investiţiile din fonduri europene, nerespectarea angajamentelor privind aplicarea standardelor superioare de bunăstare, toate împingând către faliment", precizează APCPR.

În luna februarie 2015 şi în luna ianuarie 2016, Comisia Europeană a activat măsura 'stocajului privat' prin care, pentru o perioadă de timp, se stochează oferta suplimentară de carne de pe piaţă iar costurile stocării sunt suportate din fonduri europene.
Potrivit sursei citate, măsura nu a ajutat producătorii români care nu dispun de capacităţi de depozitare a cărnii congelate.

În acelaşi timp, producătorii români de porcine nu pot face nici export pe alte pieţe din cauza restricţiilor sanitare – veterinare, deşi cazuri de pestă porcină clasică nu au mai fost în România de 7 ani şi condiţiile tehnice sunt realizate.

"În timp ce fermierii români sunt disperaţi şi nu ştiu ce să mai facă, autorităţile europene încearcă să mai găsească şi alte soluţii iar alte state membre au acordat crescătorilor de porci ajutoare naţionale. Ministerul Finanţelor Publice din România este calm, orb şi surd. Fermierii s-au săturat de declaraţii de bune intenţii când porcii nu au ce mânca, nu poţi arunca purceii fătaţi pe drum, executorii sunt la uşă şi toate autorităţile dau din umeri şi vin în control", se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor de Consiliul Director al APCPR.

În acest context, reprezentanţii crescătorilor de porci cer public ca autorităţile responsabile să comunice, cu termene concrete, ce măsuri au prevăzut pentru salvarea sectorului de creşterea porcilor din România.

"În absenţa unor răspunsuri concrete vom fi obligaţi să ieşim în stradă şi să pichetăm instituţiile publice responsabile până când acestea se vor trezi şi vor conştientiza situaţia disperată a fermierilor români crescători de porcine", se mai arată în scrisoarea menţionată.

SURSA: Agerpres