Deși nimeni nu se mai aștepta, este oficial! Începând cu 1 septembrie, cresc veniturile a cinci milioane de oameni. Guvernul Orban a hotărât să mărească pensiile românilor cu 14%.

Cresc pensiile!

PSD votase în Parlament o lege care spunea că pensiile românilor vor crește cu 40%, dar nu a mai pus-o în aplicare. Pandemia de coronavirus a generat o criză economică profundă, dar Guvernul Orban a găsit totuși resurse bugetare pentru o creștere a veniturilor celor vârstnici.

Creșterea cu 14% a punctului de pensie a intrat deja în vigoare. Prin urmare, aproximativ cinci milioane de pensionari din România vor avea veniturile mai mari începând cu această lună. Cu această majorare de 14%, punctul de pensie ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, însemnând o creștere cu 177 de lei.

Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Florin Cîțu declara la sfârșitul lunii iunie că susține majorarea pensiilor cu 10% de la 1 septembrie, pentru a rămâne bani și pentru investiții. Până la urmă procentul a fost de 14%.

Luna trecută, Florin Cîțu a explicat că scenariul pentru creșterea pensiilor pleacă de la Ministerul Finanțelor, care propune o majorare cu 10 la sută, dar s-ar putea ca premierul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare, pentru că finalmente este o decizie politică.

Pensiile ar fi trebuit să crească cu 40 la sută de la 1 septembrie, potrivit unei legi adoptate în guvernarea PSD, dar criza economică determinată de pandemie a făcut imposibilă această creștere, ce ar fi fost oricum dificil de realizat, potrivit specialiștilor, chiar și în condiții de normalitate.