Anunțul momentului despre pensii! Se vor majora de anul viitor. Raluca Turcan: Realitatea este dramatică

După ședința de Guvern de luni seara, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că există discuții privind și majorarea pensiilor, asta după ce anunțat că de la 1 ianuarie anul viitor salariile nete ale românilor vor crește cu 10 procente.

Ministrul nu a dorit să spună cu cât vor crește pensiile, însă a spus că la începutul anului viitor va anunța cu cât vor fi indexate acestea.

„Avem discuţii cu privire la modul în care vor evolua pensiile anul viitor, însă ca ministru al Muncii am responsabilitatea ca orice majorare legată de pensii să fie anunţată atunci când es este deja decisă. Sistemul de pensii este mult prea afectat şi situaţia penionarilor în  România, la nivelul celor aproximativ 5 milioane de pensionari este în mare  parte dramatică. Dacă ne uităm la nivelul pensiei medii de 1500 de lei, în sistemul public de pensii, realitatea este dramatică”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a adăugat că pensiile pot fi indexate cu rata inflației și parte din creșterea salariului mediu brut.

„Vom anunţa cu cât vom indexa pensiile la începutul anului viitor. Pentru anul viitor suntem în aplicarea legii actuale, așadar pensiile pot fi indexate cu rata inflaţiei şi parte din creşterea câştigului salarial mediu brut. Aceasta este formula de majorare a pensiilor, vom decide cu ce procent vom indexa pensiile”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Salariile românilor vor crește din ianuarie 2022

După ședința specială a Guvernului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că salariul minim al românilor va crește cu 10 procente de la 1 ianuarie 2022. Ministrul Muncii a mai spus că salariul brut va ajunge la 2.550 de lei pe lună.

„Astăzi, Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022. (…) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni (…) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.

Raluca Turcan a mai spus că majorarea care va avea loc la începutul anului viitor reprezintă o creștere cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual. Ministrul Muncii și Protecției Sociale a adăugat că există la nivel de ţară aproximativ 1,2 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim, ceea ce înseamnă 22,9% din cei 5,6 milioane de salariaţi activi.

Sursă foto: Dreamstime