Cei care visau să se împrumute la dobânzi europene îşi pot lua gândul că vor reuşi anul viitor. Dobânzile nu numai că nu vor scădea, dar sunt şanse să crească cel puţin cu 0,5% la creditele vechi şi noi ale populaţiei.

În ultimele două săptămâni, tot mai multe bănci comerciale au anunţat majorarea dobânzilor în lei la depozitele firmelor şi ale populaţiei.

Există astfel cel puţin patru bănci care oferă dobânzi de 8% pentru depozitele în lei pe 12 luni (Banca Românească, Credit Europe, RIB şi Libra Bank). Alte patru bănci au dobânzile pentru acelaşi tip de depozit cuprinse între 7,25% şi 7,75%. În principiu, pentru cei care au banii păstraţi în bănci vestea este bună. Partea proastă este că orice majorare a bonificaţiilor la depozite atrage o mişcare similară pentru dobânzile la credite. Chiar dacă, de cele mai multe ori, creşterea dobânzilor la depozite este determinată de necesităţile de finanţare ale băncilor comerciale, contextul intern şi chiar cel internaţional arată că scumpirea împrumuturilor este inevitabilă.

81-9173-33frontinvest50.jpgPe piaţa internă, aşteptările de creştere a dobânzii de politică monetară chiar din luna ianuarie, precum şi majorarea ratelor de dobândă de pe piaţa interbancară întăresc aceste previziuni. În România, „scumpirea“ banilor care se mişcă pe piaţa interbancară a devenit deja vizibilă, cu atât mai mult cu cât chiar banca centrală a început să sterilizeze excesul de lichiditate, la dobânzi aflate în jurul celei de politică monetară: 7,5% sau chiar mai sus. Două motive susţin majorarea dobânzilor la creditele în lei, cu cel puţin 0,5%, după cum spun analiştii din piaţă: dobânda BNR şi majorarea dobânzilor la depozitele populaţiei. „Nu m-aş mira dacă BNR ar creşte dobânda de politică monetară chiar în şedinţa din 7 ianuarie“, spune Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Unicredit Ţiriac.

Veştile proaste vin după Sărbători

Creşterile sunt aşteptate după trecerea sărbătorilor de iarnă şi expirarea promoţiilor bancare aflate în plină derulare. Interesant este că, în acest an, promoţiile băncilor s-au îndreptat mai mult spre premii sau reduceri de comisioane decât spre scăderi ale dobânzii de bază.

Scumpirea creditelor în perioada următoare este, pe de altă parte, şi o consecinţă a crizei de pe piaţa internaţională a creditului. Chiar dacă Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară, la 4%, dobânzile de pe piaţa monetară (Euribor) au ajuns la 4,7%, după creşterea neaşteptată a cererii pe o piaţă dornică să îşi asigure lichiditate înainte de sfârşitul anului. Or, în România, dobânzile la multe credite sunt legate de evoluţia ratelor Euribor şi Robor.

Băncile au luat-o totuşi uşor înaintea acestor tendinţe care se manifestă pe piaţa monetară. Chiar dacă nu s-a văzut o majorare a nivelului de dobândă nici la creditul în lei, nici la cel în euro, statisticile BNR arată că, în luna octombrie, per total piaţă, costurile creditelor noi acordate de bănci populaţiei au crescut cu cel puţin o jumătate de procent. Majorarea cheltuielilor populaţiei cu plata ratelor se datorează în principal evoluţiei ratelor Euribor şi Robor, dar şi unor modificări ale comisioanelor aferente împrumuturilor.

81-9172-33_pascariudan_rp.jpg«În perioada următoare, creditele în lei şi euro vor fi mai scumpe, ca reflectare a situaţiei de pe piaţa internaţională.»
Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie a Unicredit Ţiriac