Un nou studiu arată că imunitatea dată de către anticorpi în urma vindecării de coronavirus ar dispărea după câteva luni. Această descoperire pune în pericol crearea unui vaccin care să fie eficient pe termen lung împotriva coronavirusului.

”Această lucrare confirmă faptul că răspunsul cu anticorpi de protecţie la persoane infectate cu SARS-CoV-2 (…) pare să scadă rapid”, a subliniat luni doctorul Stephen Griffin, un profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universităţii britanice Leeds.

Vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor trebui să genereze o protecţie mai puternică şi mai de durată faţă de infecţiile naturale sau să fie administrate cu regularitate”, a adăugat medicul.

”Dacă infecţia îţi dă un nivel de anticorpi care scade în două-trei luni, vaccinul probabil că va face acelaşi lucru”, iar ”o singură injecţie poate să nu fie suficientă”, declară pentru The Guardian doctorul Katie Doores, principala autoare a studiului.

Ce au studiat cercetătorii

Cercetătorii au studiat răspunsul imunitar al unui număr de peste 90 de cazuri confirmate – dintre care 65 prin teste virusologice – şi arată că nivelul anticorpilor neutralizanţi, capabili să distrugă virusul, atinge un vârf în medie la trei săptămâni după apariţia simptomelor, iar apoi scade rapid.

Potrivit analizelor sanguine, aceleaşi persoane care prezintă simptome uşoare au avut un răspuns imunitar la virus, însă în general mai mic decât în forme mai severe.

La 65 de zile de la apariția simptomelor doar 16,7% din subiecți aveau niveluri puternice de anticorpi neutralizați.

În același timp, studiul sparge mitul potrivit căruia după ce un procent mare al populației a devenit imună, apare imunitatea colectivă.

Imunitatea nu se bazează doar pe anticorpi

”Chiar dacă nu ai anticorpi în circulaţie detectabili, asta nu înseamnă că nu ai neapărat imunitate protectoare, pentru că probabil ai celule cu memorie imunitară care pot intra rapid în acţiune, pentru a cere un nou răspuns imunitar, în cazul în care te întâlneşti din nou cu virusul. Aşadar, este posibil să contractezi o infecţie mai benignă”, apreciază profesoara de imunologie virală Mala Maini, consultantă la University College din Londra.

Până când se vor afla mai multe, ”chiar cei care au un test de anticorpi pozitiv – mai ales cei care nu pot explica unde au fost expuşi – ar trebui să dea dovadă de prudenţă, să se distanţeze social şi să folosească o mască adecvată”, avertizează James Gill, un profesor onorific de la Clinica Warwick Medical School.