„Mobilizăm în prezent 100 de milioane de euro (…) pentru a achiziţiona teste rapide pe care le vom distribui statelor membre. Şi lansăm o procedură comună de achiziţie pentru a obţine mai multe”, a declarat şefa executivului european într-o alocuţiune pentru presă.

Testele antigenice, mai puţin performante decât testele PCR actuale, nu necesită analiză în laborator şi rezultatul poate fi cunoscut în 10 – 30 de minute.

Aceste teste rapide „pot juca un rol important, dar noi vom propune o abordare la nivelul UE în materie de aprobare şi utilizare. Numai în acel moment va exista o recunoaştere reciprocă a testelor şi rezultatelor testelor”, a insistat von der Leyen.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European (instituţia care reprezintă statele), a pledat şi el marţi pentru coordonarea omologării testelor rapide şi garantarea producerii lor „la scară europeană pentru ca să fie disponibile peste tot”.

În ajunul unui summit prin videoconferinţă a şefilor de stat şi de guvern ai celor 27, Ursula von der Leyen a cerut din nou o mai bună împărtăşire a datelor sanitare între state pe platforma de date legată de ECDC (Centrul European de Prevenire şi Control al Maladiilor).

„Aceasta ne va ajuta, de exemplu, să ştim unde există capacităţi în unităţile de ATI” sau dacă transferul de pacienţi peste frontiere „poate fi organizat în caz de necesitate”, a subliniat ea.

Comisia, care intenţionează sa coordoneze strategiile naţionale de vaccinare, propune să se prelungească cu şase luni scutirea de TVA la cumpărarea de vaccinuri şi de seturi de depistare.

Dna von der Leyen a cerut încă o dată să se armonizeze regulile pentru călători în Europa, în special prin elaborarea unui „formular comun de localizare a pasagerilor UE”.

Ea propune pe de altă parte „să se extindă căile rezervate, limitate până acum la transportul rutier de mărfuri, în favoarea transporturilor feroviare, aeriene şi pe căile navigabile” pentru a nu perturba schimburile comerciale în cadrul Uniunii.

În sfârşit, ea cere o interoperabilitate sporită între aplicaţiile de trasare naţionale, invitând toate statele să lege aplicaţiile la portalul european lansat recent, conform lalibre.be.