Coreea de Sud a anunțat, sâmbătă, lansarea unui nou model de seringă, mult mai sofisticat, cu ajutorul căreia se pot extrage până la șapte doze de vaccin. Anunțul vine la o zi de la lansarea programului naţional de vaccinare anti-COVID-19. Seringa este produsă pe plan local și permite maximizarea numărului de doze administrate dintr-o singură fiolă cu ser, relatează Yonhap.

Astfel, folosind noile seringi LDS (low dead space), dintr-un tub de vaccin produs de Pfizer se pot extrage până la şapte doze, iar din cel produs de AstraZeneca – până la 12, afirmă Agenţia coreeană pentru controlul şi prevenirea bolilor (KDCA).

Până acum se estima că dintr-o fiolă de vaccin Pfizer/BioNTech se pot vaccina până la 6 persoane, iar din cel AstraZeneca 10.

Totuşi, numărul persoanelor care pot fi vaccinate dintr-o fiolă poate să mai varieze în funcţie de abilităţile personalului medical, notează autorităţile.

Coreea de Sud, care vizează să ajungă la “imunitatea de turmă” până în noiembrie, a achiziţionat suficiente vaccinuri pentru imunizarea a 79 de milioane de oameni, mult mai mult decât populaţia ţării, de 52 de milioane, menţionează Yonhap.

De ce nu vrea Coreea de Nord să își vaccineze populația?

Coreea de Sud și SUA pot pune umărul în a convinge multe țări ostile, precum Coreea de Nord, să demareze campania de vaccinare a populației.

Indiferent de negocierile Occident-Phenian pe tema programului nuclear, vaccinarea Coreei de Nord anti-covid trebuie să fie o prioritate globală. Este în interesul comunității globale să se asigure că o nouă variantă a coronavirusului nu se dezvoltă în Coreea de Nord. Situație care riscă să dea peste cap eforturile de vaccinare ale lumii, scrie NationalInterest.

Seulul duce deja tratative privind modul de vaccinare a populației Coreei de Nord. Propunerile sud-coreenilor variază de la furnizarea către Phenian a vaccinurilor suplimentare ale Coreei de Sud până la cumpărarea de vaccinuri rusești.

Există însă o cale mai bună de a vaccina Coreea de Nord. Și de ea ar putea beneficia nu doar nord-coreenii, ci și populațiile altor țări cu venituri mici și medii.

Regimul de la Phenian continuă să susțină că în țară nu a existat niciun caz de coronavirus. Dar blocările impuse de Phenian par să fi împiedicat izbuncnirea focar semnificativ în țară.Deși respinge asistența acordată de Seul, Phenianul a sugerat că ar prefera asistența internațională.