Coreea de Nord oferă lămuriri cu privire la lansările de rachete de joi, 25 martie, care au provocat îngrijorare la nivel mondial.

Un nou tip de proiectil tactic ghidat, se laudă regimul comunist de la Phenian

Astfel, regimul de la Phenian susţine că rachetele lansate în Marea Japoniei reprezintă „un nou tip de proiectil tactic ghidat”, se arată într-un comunicat oficial, citat de BBC.

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, au anunţat joi oficialii americani şi japonezi. Acesta este primul test de acest fel realizat de Kim Jong-un în ultimul an.

Coreea de Nord are interdicţie privind testarea de rachete balistice, considerate arme de ameninţare, se arată în rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Vineri, Phenianul a transmis că cele două arme au atins o ţintă de testare de 600 km dincolo de coasta estică, contestând estimările japonezilor de puţin peste 400 de kilometri.

Nord-coreenii spun că noua rachetă ar fi capabilă să transporte o încărcătură nucleară

Ri Pyong Chol, care a supervizat testul: „Dezvoltarea acestui sistem de arme are o importanţă mare în consolidarea puterii militare a ţării şi descurajarea tuturor tipurilor de ameninţări militare.”

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, nu a fost prezent la test.

Potrivit oficialilor de la Phenian, noua rachetă poate duce o încărcătură de 2,5 tone, ceea ce ar face-o capabilă să ducă o bombă nucleară. Rămâne totuşi neclar ce tip de rachetă au lansat. Postul de stat KCNA a spus că are „o versiune îmbunătăţită a motorului cu combustibil solid” şi că este capabilă la zboare la altitudine joasă.

Analiştii au sugerat că rachetele sunt aceleaşi cu cele prezentate în octombrie la parada militară din Phenian.

Testul subliniază progresul pe care programul de înarmare al ţării l-a făcut de când discuţiile privind denuclearizarea au stagnat în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Reacţii imediate la nivel internaţional

Statele Unite ale Americii, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat acţiunea care a venit la câteva zile după ce, aparent, Coreea de Nord a lansat două rachete non-balistice în Marea Galbenă.

În prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului, Joe Biden a avertizat, joi, că vor exista „răspunsuri în conformitate” dacă Phenianul va continua să lanseze rachete.