Potrivit Fox News, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că forțele SUA sunt gata să „lupte și diseară”. „Forța noastră rămâne pregătită să „lupte și diseară ”și continuăm să facem progrese către eventuala tranziție a controlului operațional în timp de război către un viitor comandament al forțelor combinate cu Coreea de Sud”, a spus Austin.

Comentariile sale au venit în timpul turneului din Asia, pe care îl face alături de secretarul de stat Tony Blinken. Cei doi s-au întâlnit cu omologii lor din Japonia și Coreea de Sud, iar Coreea de Nord și ambițiile sale nucleare au fost printre principalele subiecte de discuție.

Vizita coincide cu exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud. De asemenea, o sursă de informații din SUA a afirmat că Phenianul s-ar putea pregăti să lanseze un test de rachetă.
Și, așa cum au relatat agențiile de presă, Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-un, a profitat de ocazie pentru a trimite un mesaj amenințător.

„Avertizăm noua administrație americană care încearcă din răsputeri să degajeze miros de praf de pușcă în țara noastră. Dacă vrea să doarmă în pace în următorii patru ani, ar fi bine să se abțină de la a provoca duhoare dacă vrea pace”.

Tot în această săptămână, Coreea de Nord a lansat un afiș de propagandă, în presa de stat Uriminzokkiri, vizând alianța SUA / Coreea de Sud. Afișul a fost descris de agenția de știri Yonhap ca „un ciocan ”inscripționat pe el cu autodeterminare” care zdrobește un lanț.

Declarația lui Kim Yo Jong, oricât de colorată ar fi, este pe linia unor declarații din trecut ale Phenianului, de frustrare a ceea ce consideră a fi diferența dintre acțiunile diplomatice ale SUA și ceea ce face de fapt Washington-ul.

Kim Jong-un a avertizat că angajamentul intercoreean ar putea fi în pericol dacă Sudul ar deveni „mai provocator”. El s-a referit la acordul militar inter-coreean, semnat în septembrie 2018, precum și la un organism al Partidului Muncitorilor care se concentrează pe îmbunătățirea cooperării transfrontaliere .

Anul trecut, Phenianul a aruncat în aer biroul de legătură inter-coreean din orașul de frontieră Kaesong, acuzând difuzarea unor pliante anti-Phenian trimise din sud. În 2019, regimul nord-coreean efectuat o serie de teste de rachetă.