În ianuarie, Coreea de Nord ar fi închis granița cu China pentru încă 30 de zile, după ce două persoane au fost arestate pentru contrabandă cu condimente, zahăr și ulei de soia peste granița chineză.

La începutul lunii februarie, Coreea de Nord ar fi închis însă podurile către China din provincia Hamgyong de Nord, lăsând unul singur deschis pentru situații de urgență.

Un alt astfel de blocaj a urmat la începutul lunii martie.Acum, există informații potrivit cărora Coreea de Nord și-a blocat și mai mult la granița și se pare că ar fi vorba tot despre contrabandă.

Potrivit Daily NK, Coreea de Nord a sporit numărul funcționarilor Ministerului Securității Statului (MSS) din regiune, pentru a reduce contrabanda și trecerea ilegală a frontierei. Acești oficiali ar fi cerut organizațiilor locale, denumite „inminban”, să „le ofere informații despre tendințele recente cu privire la localnici”.

Regimul Kim Jong-un a susținut în repetate rânduri pe toată durata pandemiei că Coreea de Nord nu are niciun caz de pandemie. Dar acest lucru nu a împiedicat Phenianul să accepte vaccinuri, inclusiv din cadrul programului COVAX. De asemenea, țara a închis școlile și a impus măsuri drastice de distanțare socială.

Călătoriile interne sunt acum aproape în totalitate interzise, iar granițele sunt mai strict controlate ca oricând, poliția urmând să „împuște necondiționat” pe oricine din zonele de frontieră, susțin surse din Coreea de Nord.

Guvernul a impus măsuri extreme și diplomaților rezidenți și lucrătorilor organizațiilor internaționale. A interzis călătoriile în afara Phenianului și primirea de pachete diplomatice.

La începutul lunii, citând Institutul Coreean de Politică Economică Internațională din Coreea de Sud, o agenție de presă informa că Phenianul se pregătea să reia comerțul cu China, la nivel mai mic. Un semnal că regimul ar putea redeschide frontierele pentru comerț, la un moment dat, între aprilie și iunie.

„După ce Kim Jong Un a anunțat că pune „oamenii pe primul loc”, în timpul celui de-al VIII-lea Congres al Partidului, este de așteptat ca importurile de bunuri de consum, inclusiv alimente, medicamente, să aibă loc”, informa agenția de presă.

La începutul lunii martie, PRI anunța că în curând Coreea de Nord își va redeschide granițele pentru a primi vaccinurile programului COVAX.

AstraZeneca este probabil vaccinul pe care îl pot manipula cel mai ușor”, a declarat Jerome Kim de la Institutul Internațional al Vaccinului. Pentru că necesită doar o singură injecție și nu trebuie înghețat înainte de a fi administrat.

În paralel, un expert ONU a declarat că eforturile anti-covid din Coreea de Nord au înrăutățit lucrurile pentru populația din acestă țară. „Izolarea în continuare a RPDC de lumea exterioară în timpul pandemiei COVID-19 pare a exacerba încălcările drepturilor omului”, a declarat Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului.