Săptămâna recent încheiată a adus primele şedinţe de corecţii mai semnificative după creşterile importante înregistrate de acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, în special de la începutul lunii iunie.

Evoluţia a fost determinată de corecţiile înregistrate în pieţele globale de acţiuni, manifestate în special în partea finală a săptămânii. Aşa cum afirmam şi în săptămânile anterioare, piaţa de acţiuni de la Bucureşti înregistrează o corelaţie tot mai bună cu pieţele externe, şi din această cauză, trebuie acordată atenţie crescută acestora, având în vedere influenţa exercitată asupra acţiunilor româneşti.
Scăderi mai dure s-au înregistrat în pieţele consacrate europene, unde săptămâna 26 – 19 iulie a adus o corecţie de peste şase procente pentru pieţele din Franţa, Germania, Marea Britanie. Pieţele americane au pierdut în aceeaşi perioadă aproximativ 4%.

Acţiunile din bursele regionale au înregistrat o corecţie de 5% pe piaţa de la Budapesta (indice HTX EUR), 4% la Varşovia (PTX EUR) şi 2,5% la Praga (CTX EUR); şi indicii ATX şi ATX Five de la Viena au scăzut semnificativ, cu peste cinci procente.
Joi a fost şedinţa în care s-au înregistrat cele mai importante scăderi. Spre exemplu, la Londra, FTSE100 a închis cu o scădere de peste 3%, iar la Viena, ATX Five (are în componenţă OMV, Erste Bank, Raiffeisen Int. Bank, Telekom Austria) a pierdut aproape 4%. Vânzările agresive din pieţele americane, care au tras pieţele globale de acţiuni în jos, au avut printre motivaţii declinul pentru profitul unor companii importante, îngrijorările din piaţa creditului, rapoartele foarte slabe referitoare la vânzările de locuinţe, preţul ridicat al petrolului.

Revenind la piaţa internă, cele mai afectate de scădere au fost acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare, care însă au adus şi cele mai bune randamente în ultimele săptămâni. Ultimele trei şedinţe de tranzacţionare au anulat practic câştigul de peste 8%  înregistrat de indicele BET FI de la sfârşitul lunii iunie. Chiar şi cu această corecţie săptămânală de 7,6%, indicele are o apreciere în acest an foarte bună, de peste 36%. Indicii BET şi BET C au pierdut peste 5% în ultima săptămână, valorile curente fiind cu 25%, respectiv 38% peste valorile de la finele anului trecut.

Dintre cele mai tranzacţionate acţiuni în această săptămână, cele mai importante scăderi s-au înregistrat pentru SIF Moldova, de aproape 10%, SIF Muntenia, cu 9%, SSIF Broker şi CNTEE Transelectrica Bucureşti, cu peste 7%. În sectorul petrolier, acţiunile Petrom au pierdut 6,7% iar Rompetrol Rafinare, 5,7%, iar în cel bancar, scăderile au fost cuprinse între 4% pentru Banca Carpatica şi 1,8% pentru BRD Groupe Société Générale; acţiunile Banca Transilvania au pierdut peste 3%.
Cu această corecţie, piaţa s-a mai detensionat, atenţia în următoarele trei săptămâni fiind către rapoartele financiare aferente primului semestru. Perioada imediat următoare va sta sub influenţa atât a acestor date, cât şi a pieţelor externe de capital. 

55-4769-1.jpg

55-4770-2.jpg