În cadrul convorbirii au fost abordate stadiul cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de coronavirus, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Elveţia, precum şi aspecte ale agendei internaţionale, conform celor transmise de către Administrația Prezidențială.

Relațiile româno-elveţiene

Klaus Iohannis a apreciat nivelul relaţiilor româno-elveţiene, reflectat atât prin dinamica dialogului politic bilateral, cât şi prin importantele investiţii elveţiene din ţara noastră.

Preşedintele României a evidenţiat aportul pozitiv adus în economia şi societatea elveţiană de către cetăţenii români, apreciind, totodată, activitatea cetăţenilor elveţieni în România, a precizat Administraţia Prezidenţială.

În ceea ce priveşte pandemia de coronavirus, şeful statului român a subliniat faptul că evoluţia recentă înregistrată în majoritatea statelor europene este una îngrijorătoare, pe fondul creşterii numărului de cazuri de infectare, potrivit sursei citate.

În context, Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru implementarea adecvată a măsurilor convenite la nivel naţional şi european, coroborată cu menţinerea unui nivel ridicat al dialogului şi cooperării cu toţi partenerii europeni, inclusiv Elveţia, care să permită gestionarea cât mai eficientă a efectelor acestei pandemii şi asigurarea unei reveniri economice sustenabile.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat importanţa cooperării la nivelul Spaţiului Economic European pentru gestionarea crizei de sănătate actuale, salutând faptul că Elveţia a fost inclusă în mecanismele Uniunii Europene de gestionare a pandemiei.

Klaus Iohannis a transmis aprecierea ţării noastre pentru rezultatele înregistrate în cadrul programelor realizate în baza contribuţiei financiare elveţiene la coeziunea Uniunii Europene, subliniind că succesele înregistrate constituie o premisă foarte bună pentru reînnoirea acestora în cel mai scurt timp.

De asemenea, şeful statului român a exprimat sprijinul pentru consolidarea relaţiilor instituţionale dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană şi şi-a manifestat speranţa că, odată cu respingerea de către cetăţenii elveţieni a iniţiativei de denunţare a Acordului dintre Uniunea Europeană şi Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor, se vor crea premisele pentru finalizarea Acordului Cadru Instituţional UE – Elveţia, transmite Administraţia Prezidenţială.

„Cu prilejul convorbirii, partea elveţiană a adresat o invitaţie preşedintelui României de a efectua o vizită oficială în Confederaţia Elveţiană în cursul anului următor. Invitaţia a fost acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, urmând ca data vizitei să fie stabilită ulterior”, transmite Administrația Prezidențială.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin