Proiectul Aldbrough Hydrogen Storage este o colaborare între Equinor și SSE Thermal. Planifică să stocheze hidrogenul cu emisii scăzute de carbon fie în cadrul instalației de stocare a gazelor naturale existente, fie într-un nou loc de stocare a hidrogenului lângă instalația de stocare a gazelor Aldbrough, transmite The Business Desk.

Stocarea va sprijini schimbarea

Acesta ar putea fi în funcțiune până la începutul lui 2028, cu o capacitate inițială estimată de 320 Gigawați oră (GWh), suficient pentru a alimenta peste 860 de autobuze cu hidrogen pe an.

Atkins și-a asigurat contractul de realizare a unui studiu de fezabilitate pentru a evalua proiectarea cavernelor de stocare a hidrogenului de la Aldbrough, precum și conducta corespunzătoare pentru transportul hidrogenului către și de la noile conducte Humber Low Carbon (HLPC) propuse, în curs de dezvoltare ca parte a proiectului. Parteneriat Zero Carbon Humber.

Rezultatul evaluării va oferi fundamentul pentru următoarea fază a lucrărilor de definire a domeniului pe măsură ce proiectul se maturizează. Contractul include, de asemenea, opțiunea pentru lucrările ulterioare de proiectare inginerească prefront-end.

Contractul ERM acoperă aspectele de mediu, sănătate, siguranță și autorizare ale schemei, care sunt vitale pentru dezvoltarea viitoarelor ambiții ale Equinor „Hydrogen to Humber” (H2H) și pentru a permite flexibilitatea în lanțul valoric regional de producție, utilizare și stocare a hidrogenului.

Stocarea hidrogenului va sprijini schimbarea combustibilului în multe sectoare, inclusiv generarea flexibilă de energie, alături de sursele regenerabile intermitente, utilizarea industrială și căldura.

De asemenea, va sprijini producția optimă a producției de hidrogen albastru și verde, oferind o rezervă acolo unde proporții mari de energie sunt produse din energie regenerabilă.

Planuri pentru dezvoltarea economiei hirdogenului

Equinor, care operează proiecte de hidrogen, captare a carbonului și surse regenerabile în întreaga Europă, are ambiția de a atinge 1,8 GW de producție de hidrogen în Humber, peste o treime din obiectivul guvernului la nivelul întregii Marii Britanii până în 2030.

Dan Sadler, vicepreședinte al soluțiilor cu emisii reduse de carbon din Marea Britanie la Equinor, a declarat: „Avem planuri ambițioase de a dezvolta o economie a hidrogenului în Humber, inclusiv producția, utilizarea și stocarea, ceea ce îl va face un far internațional pentru energie cu emisii scăzute de carbon”.

Oonagh O’Grady, șeful departamentului de dezvoltare a hidrogenului la SSE Thermal, a declarat: „Știm că stocarea hidrogenului va fi crucială în crearea unei economii de hidrogen pe scară largă în Marea Britanie, echilibrând producția și cererea și accelerând tranziția la zero net.

„Contractele atribuite lui Atkins și ERM reprezintă o etapă importantă în planurile noastre pentru stocarea hidrogenului la Aldbrough, care ar juca un rol major în construirea unui viitor cu emisii scăzute de carbon în Humber.”