Pentru abonatul obisnuit cu dictatura tarifelor RomTelecom, ideea ca va avea posibilitatea de a alege este, intr-adevar, revolutionara. Principala sursa de bucurie va fi data de scaderea tarifelor, combinata cu aparitia unor oferte de pachete combinate (telefonie fixa cu Internet, programe TV sau mobil).
Acestea vor veni de la firme de cablu, operatori de telefonie mobila sau furnizori de Internet. O serie de companii nationale, care detin infrastructura adecvata, par a fi interesate si ele de o felie din aceasta piata. „Tarifele pe fix ar putea scadea cu pana la 50%, datorita concurentei. Pentru convorbirile internationale, scaderea ar putea fi de pana la 80%”, declara Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Mihai Batraneanu, presedinte PCNet, unul din viitorii furnizori de telefonie fixa, apreciaza ca, dupa liberalizare, tarifele vor fi de 60% din cele actuale. Acesta sustine ca in primele sase luni compania sa se va baza pe atragerea a 2.000 de firme si a 100.000 abonati casnici. Bazandu-ne pe estimarile specialistilor privind evolutia tarifelor, o companie cu un asemenea numar de abonati ar putea realiza venituri anuale de peste 15 milioane USD.
Una dintre bataliile noilor intrati se va purta pentru cei 15.000 de clienti importanti, in principal firme, ai RomTelecom care aduc venituri de aproape 300 milioane USD. O alta va fi data pentru convorbirile internationale, unde rata de rentabilitate este mult mai avantajoasa pentru un operator. Reducerile de pana la 80% la tarifele pentru acest sector se vor datora, in primul rand, tehnologiei VoIP (voce prin Internet), care poate fi implementata destul de usor de noii veniti in piata. In anul 2000, convorbirile internationale ale RomTelecom au totalizat 170 milioane de minute, iar pentru 2001, se estima o crestere cu 40% a acestui sector.
Desi considerate principala miza pentru viitorii actori ai pietei, totusi, cele mai mari companii au capital de stat, iar optiunea lor pentru RomTelecom nu poate fi pusa la indoiala. „Castigul financiar efectiv in aceasta piata va veni de la segmentul convorbirilor internationale si din abonamentele facute de firme. Unele dintre cele mai mari astfel de firme sunt in proprietatea statului si cred ca vor mentine relatia cu RomTelecom”, explica Aurel Costea, director general Astral Telecom.