Companiile germane ar trebui să se diversifice şi spre alte pieţe din Asia, dincolo de China, pentru a fi mai puţin dependentă de un singur lanţ de aprovizionare, care în urma pandemiei de coronavirus s-a dovedit a fi vulnerabil la întreruperi, a declarat luni ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, transmite Reuters, conform Agerpres.

Schimburile comerciale dintre cele două mari puteri manufacturiere şi exportatoare ale lumii au făcut ca în ultimi ani China să devină cel mai important furnizor non-european al Germaniei şi a doua cea mai importantă piaţă de export.

La o conferinţă a oamenilor de afaceri organizată luni, Peter Altmaier a spus că pandemia a demonstrat că lanţurile de aprovizionare sunt deseori mult prea dependente de un singur furnizor. Altmaier a făcut aluzie la problemele apărute în aprovizionarea pieţei germane cu echipamente medicale în primăvară, când China traversa cea mai dificilă perioadă a pandemiei.

„Bineînţeles că vrem să ne diversificăm lanţurile de aprovizionare”, a spus Peter Altmaier. Potrivit acestuia, Singapore şi Coreea de Sud ar putea oferi oportunităţi promiţătoare deoarece aceste ţări au gestionat foarte bine criza coronavirusului şi au revenit la puterea economică de dinaintea crizei.

Companiile germane îndemnate să câștige noi piețe în Asia

Cancelarul Angela Merkel a îndemnat şi ea companiile germane să se diversifice şi să câştige noi pieţe în regiunea Asia Pacific pentru a profita de creşterea rolului economic global al acestei regiuni. Guvernul de la Berlin va continua eforturile destinate îmbunătăţirii condiţiilor generale, a spus Merkel la aceiaşi conferinţă.

În prezent, aproximativ trei sferturi din exporturile spre Asia ale Germaniei merg spre zona de est a Asiei şi jumătate numai spre China, a precizat Angela Merkel.

Chiar dacă revenirea economiei chineze a prins viteză în al treilea trimestru, când PIB-ul a înregistrat un avans de 4,9%, creşterea de bază a fost una sub aşteptări, ceea ce sugerează că persistă în continuare riscuri. Cu toate acestea, Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca China să fie singura mare economie care va raporta o creştere economică pe ansamblul acestui an.

În schimb, economia germană ar urma să înregistreze o contracţie de aproximativ 5,4% în acest an.