Ca reacţie la inculparea de către Departamentul de Justiţie a unor cercetători afiliaţi armatei chineze, Beijingul a avertizat Washingtonul că ar putea reţine americani în China, se arată într-un articol publicat de Wall Street Journal, citat de news.ro.

Oficialii chinezi se pare că au emis avertismente repetate, prin canale multiple, adresate guvernului american, potrivit unor surse citate de publicaţie.

China vrea astfel să trimită un mesaj către Statele Unite pentru a nu mai pune sub acuzare cercetători chinezi din mediul academic în tribunalele americane, pentru că în caz contrar americani din China vor fi la rândul lor puşi sub acuzare în China.

SUA a revocat luna trecută vizele a peste 1.000 de cetățeni chinezi

În acest context, Departamentul de Stat din SUA a emis pe 14 septembrie o avertizare referitoare la călătoriile în China, afirmând că guvernul chinez se foloseşte de detenţia arbitrară şi de interdicţia părăsirii ţării de către cetăţeni americani şi a altor persoane, „pentru a obţine un avantaj în negocierile cu guvernele străine”.

Ambasada chineză la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Administraţia Trump şi-a intensificat acuzaţiile la adresa Chinei și la faptul că se foloseşte de operaţiuni cibernetice şi de spionaj pentru a fura know-how tehnologic, militar şi de altă natură din SUA, într-o strategie de a depăşi Statele Unite ca cea mai mare putere financiară şi militară din lume. Beijingul a negat însă toate aceste acuzaţii.

În luna iulie, Departamentul de Justiţie a anunţat că FBI a arestat trei cetăţeni chinezi pentru că ar fi ascuns că sunt membri ai Armatei Populare de Eliberare atunci când au solicitat vize pentru a efectua activităţi de cercetare în instituţii academice americane.

Luna trecută, Statele Unite au anunţat că au revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi, în cadrul unei măsuri prezidenţiale de blocare a venirii studenţilor şi a cercetătorilor consideraţi un risc pentru securitatea naţională.