A doua mare bancă germană, Commerzbank AG, a raportat luni dublarea profitului în trimestrul doi din 2015, depăşind estimările analiştilor, transmit Bloomberg şi Reuters. Pentru prima dată din 2007, banca va plăti dividende de zece cenţi pe acţiune. În perioada aprilie – iunie 2015, profitul net a urcat la 280 milioane euro, de la 100 milioane euro în trimestrul doi din 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la un câştig 252 milioane de euro.

Commerzbank a majorat creditarea acordată persoanelor fizice şi juridice din Germania şi a redus costurile pentru îmbunătăţirea profitabilităţii, inclusiv prin concedierea a mii de angajaţi. În 2015, cheltuielile vor depăşi uşor şapte miliarde de euro, exceptând costurile legate de taxa pe bănci din Europa, a anunţat grupul german, după ce anterior estimase costuri de aproximativ şapte miliarde de euro.

În trimestrul doi din 2015, cheltuielile operaţionale au urcat la 1,75 miliarde de euro, de la 1,73 miliarde de euro în perioada aprilie – iunie 2014. Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,5% la 30 iunie 2015. Profitul înainte de taxe a depăşit în primele şase luni din acest an un miliard de euro, datorită rezultatelor foarte bune înregistrate la divizia de retail. Provizioanele pentru creditele neperformante nu vor depăşi un miliard de euro în 2015, a anunţat luni Commerzbank.

În perioada de vârf a crizei financiare, Fondul de stabilizare a pieţei financiare din Germania (SoFFin) a injectat 16,4 miliarde de euro în Commerzbank, sub formă de "silent participations", un tip de aport de capital care nu oferă drepturi de vot, iar ulterior a injectat alte două miliarde de euro pentru o participaţie de 25% din acţiunile Commerzbank. Anul acesta, acţiunile Commerzbank au înregistrat o creştere de 7,3%, la Bursa de la Frankfurt.

Sursa: AGERPRES