Conditiile impuse de ambasade au intors multi romani din drum. Dintre cei respinsi, cei mai multi nu au stiut sa-si sustina (motiveze) plecarea in fata reprezentantilor ambasadei tarii unde au solicitat viza. Pentru o parte, cauza este lipsa cunostintelor de limbi straine, iar pentru altii, chiar emotiile. La acestea se adauga si subiectivismul ambasadelor. Nu ai un „look” pe placul consulului, nu primesti „verde”. Astfel, multe persoane au ajuns la disperare in incercarea de a trece granita unei tari mai dezvoltate.
In mod legal, viza individuala se solicita si se ridica personal de catre posesorul pasaportului. Cum reusesc unele persoane sa vanda vize este o intrebare la care multi ar dori sa aiba un raspuns. Mai ales in conditiile in care ambasadele nu lucreaza cu intermediari!
Prin targ (in spatele cozilor de la ambasade), circula mai multe variante. „Sunt facute pe calculator”, spun unii. Altii cred ca intermediarii au „intrari” pe la anumite agentii de turism si astfel, din cand in cand, mai plaseaza cate un pasaport. Astfel, dupa obtinerea vizei se anuleaza calatoria. Altii cred ca intermediarii de vize isi impart comisionul cu diverse persoane din interiorul ambasadelor. Revista „Capital” a incercat sa afle un raspuns chiar de la cei care raspund la telefoanele din anunturi. Prezentandu-ne interesati de obtinerea unei vize, am dat si de firme serioase, si de voci dubioase. Am fost intrebati pentru ce tara dorim viza si ne-au fost enumerate astfel documentele necesare: pasaport valabil, doua fotografii tip pasaport (cu precizarea sa fie „la cravata”), copie de pe buletinul de identitate etc. Concluzia in cele mai multe cazuri a sunat cam asa: „Daca aveti banii, se rezolva”. In unele cazuri cu plata anticipat, in altele cu plata „la livrare”. Fara comentarii! Afaceri curate: serviciul inainte – plata dupa. In cazul in care am spus ca suntem din partea presei si ne-am manifestat interesul de a afla mai multe amanunte despre obtinerea vizelor, am fost trimisi la plimbare. Ce a ramas si pentru noi un mister a fost sediul sau adresa unora dintre ofertanti. Ni s-au propus intalniri in vederea incheierii „afacerii” in locuri pe teren neutru: McDonald’s, Peco – Piata Muncii? Intreband unul dintre intermediari ce garantie ne ofera (avand in vedere ca ii dadeam o caruta de bani si actele personale), acesta a precizat: „Daca doriti, veniti la mine acasa, sa vedeti ca sunt om serios!”
Nu ne-am propus sa tulburam mediul de afaceri romanesc, ci doar sa atragem atentia celor interesati de procurarea unei vize apeland la intermediari, pe mana cui dau actele, si mai ales, banii.
O mare parte dintre clientii vanzatorilor de vize sunt cei care doresc sa munceasca sau sa emigreze in Occident si care, in mod legal, nu au cum sa indeplineasca conditiile ambasadelor. Astfel se obtine o viza turistica si se munceste la negru pe toata perioada pe care a fost eliberata. De exemplu, in spatiul Schengen (Belgia, Germania, Grecia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Spania) se acorda vize pentru sederi de pana la trei luni. In aceasta perioada se pot castiga in medie 4.000 – 5.000 dolari, ceea ce permite cumpararea vizei. Cele mai bune castiguri in aceasta vara se pare ca se pot obtine in Spania, Germania si Italia.
Consultantul rezolva
o parte din probleme
Este recomandat ca, inainte de a apela la o firma specializata sau la o persoana fizica sa mergeti la ambasada tarii de care sunteti interesati si sa aruncati o privire pe anunturile de la aviziere. Dupa ce v-ati notat cerintele, incercati sa intocmiti dosarul singuri, iar daca intampinati probleme, cereti ajutorul unor persoane de incredere. „Autoritatile de frontiera pot solicita documente care sa confirme motivul si destinatia calatoriei” – este unul dintre anunturi care pune pe ganduri chiar si pe cei bine intentionati. Cu alte cuvinte, este posibil sa faceti cale intoarsa dupa ce ati dat o caruta de bani pe viza, pentru ca nu ati stiut sa raspundeti convingator la intrebari de genul: Unde veti locui? Care este scopul vizitei? In concluzie, tinem sa precizam ca, indiferent de modul in care procurati viza, e bine sa plecati cu lectia invatata de acasa, pentru a nu avea neplaceri.
Pe piata mai exista insa si firme care ofera consultanta in vederea obtinerii vizei (turistice, de afaceri, de munca si de emigrare). Acestea au, de regula, oferta indreptata spre cei care doresc sa emigreze. Contra cost, se raspunde la intrebari de genul: In ce tara am sanse sa emigrez sau sa obtin un contract de munca? Studiile pe care le-am absolvit, profesia pe care o practic corespund cu standardul tarii respective? Ce trebuie sa fac pentru a emigra sau a obtine un contract de munca? Ce acte trebuie sa contina dosarul, cum se completeaza formularele pentru a emigra sau a obtine viza de lucru? Cum trebuie sa ma prezint la interviu?
Cele mai multe societati care functioneaza in prezent avand ca obiect de activitate consultanta in vederea emigrarii au ca destinatie Canada. East European Immigration Validity a luat fiinta in 1995, avand ca activitate principala consilierea in vederea participarii la „loteria vizelor” si obtinerii rezidentei permanente in Statele Unite. Cu timpul, oferta s-a diversificat, iar in prezent cuprinde servicii de consultanta in vederea intocmirii CV-ului la standard international, a gasirii posturilor vacante in profesia solicitata, a evaluarii educatiei, profesiei si experientei in munca, conform cerintelor Statelor Unite, precum si ale celorlalte tari care primesc emigranti: Canada, Australia si Noua Zeelanda.