Ministerul italian al Culturii informează că în curând, Colosseumul va intra în renovare. Mai exact, potrivit acestuia, se lucrează deja la un ambiţios proiect de reconstrucţie a arenei de luptă din amfiteatru roman de la Colosseum, care va permite vizitatorilor să se plimbe aici din 2023, informează AFP.

În acest context, Ministerul precizează că ofirmă de ingineri din Milano a câştigat o licitaţie în faţa a zece concurenţi lansată la finalul lui 2020, datorită proiectului său bazat pe lamele de lemn mobile şi pe ventilaţie a subteranelor, care adăpostea în epocă jocurile de circ cu animale sălbatice şi sclavi.

„Este vorba despre un nou pas înainte pentru reconstrucţia arenei, un proiect ambiţios care va ajuta la conservarea structurilor arheologice în vederea recuperării imaginii originale a Colosseumului şi caracteristica complexă a scenei mobile”, a afirmat ministrul Culturii Dario Franceschini.

Odată cu noile modificări, vizitatorii care vor ajunge în Italia vor putea să admire monumentul din centrul arenei, așa cum se putea și la finele anilor 1800, în contextul în care, în prezent, în afară de o mică platformă, Colosseumul nu mai nu mai are niciun teren, dar dezvăluie ruinele zidurilor şi coridoarele subterane ale arenei.

Totodată, pe lângă priveliștea unică, vor mai avea loc și mari evenimente culturale fără a se pune problema transformării locului într-o sală de spectacole.

Cum va arăta Colosseumul după renovare

Dario Franceschini are deja planuri mari. Pe 29 iulie, acesta intenţionează să invite miniştrii la Colosseum într-un G20 al Culturii. Totuși, directoarea parcului arheologic al Colosseumului, Alfonsina Russo, susține că va fi nevoie de doi ani intenși de muncă.

Mai exact, aceasta precizează că proiectul de reconstrucţie a pardoselii (3.000 de metri pătraţi) va fi accesibil doar din 2023 vizitatorilor. Înainte de epidemia de coronavirus, zilnic, vizitau 25.000 de turişti amfiteatrul, inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

În ceea ce privește lucrările de reconstrucţie a arenei , care vor face obiectul unei oferte europene de 15 milioane de euro, acesea ar urma să înceapă la finalul anului sau mai târziu, la începutul lui 2022, pentru a fi finalizate în 2023, a detaliat Alfonsina Russo.

De menționat este faptul că, ideea a fost lansată în 2014 și inclusă anul următor într-un pachet de finanţare de 18,5 milioane de euro dedicat marilor proiecte de bunuri culturale italiene. Proiectul câştigător, prezentat duminică presei, va avea o structură lejeră în întregime demontabilă şi acoperită de accoya, un lemn modificat foarte rezistent, au explicat inginerii.