Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare nowcasting Cod Roşu de viscol, valabilă în zone din Suceava şi Neamţ.

Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în zonele montane din judeţele Suceva şi Neamţ, la peste 1.800 de metri altitudine, vor fi intensificări ale vântului cu viteze de 140-150 km/h, iar ca fenomen asociat, se va semnala ninsoare puternic viscolită.

Zona de munte din 14 judeţe se află până luni la ora 18:00 sub avertizare Cod roşu de vânt puternic, care va bate la rafale cu peste 140 – 180 km/h, potrivit ANM. Judeţele vizate de această atenţionare sunt Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi. Astfel, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va sufla tare, cu viteze de peste 140 – 180 km/h, spulberând puternic zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii spre zero.

De asemenea, tot până luni seara, la ora 18:00, mai mult de jumătate din ţară, zona de centru şi nord, se află sub Cod portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, vizate fiind Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei şi al Dobrogei. Astfel, în intervalul menţionat, vântul va avea intensificări susţinute în prima parte a zilei de luni (24 februarie) în nordul Crişanei, Transilvania şi Maramureş, cu viteze de 80 – 95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova şi în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90 – 100 km/h.

În zonele de munte, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110 – 130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 metri. Potrivit meteorologilor, se află sub atenţionare Cod galben mai multe judeţe din partea de sud, inclusiv Capitala, iar în aceste zone vântul se va intensifica treptat, cu viteze în general de 55 – 70 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maxim şase ore, menţionează ANM, potrivit Agerpres.

Ce alte atenţionări au fost emise de meteorologi încă de duminică

În plus, o atenţionare Cod Roşu de vânt puternic vizează Carpaţii Meridionali şi de Curbură, astăzi, până la ora 18:00. ”În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va sufla tare, cu viteze de peste 140…180 km/h, spulberând puternic zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii spre zero ”, spun meteorologii ANM.

Meteorologii au emis şi două avertizări cod portocaliu. Astfel, de duminică, de la ora 18.00, până luni la aceeaşi oră, va fi cod portocaliu în zona montană, cu intensificări susţinute ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate redusă. ”În intervalul menţionat, în zona montană vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110…130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.”, a transmis ANM.

De asemenea, va fi cod portocaliu, de duminică, de la ora 22:00, până luni la ora 18:00, în Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei şi al Dobrogei. ”În intervalul menţionat, vântul va avea intensificări susţinute, în noaptea de duminică spre luni (23/24 februarie) şi în prima parte a zilei de luni (24 februarie) în nordul Crişanei, Transilvania şi Maramureş, cu viteze de 80…95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova şi în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90…100 km/h”, potrivit ANM.