Informații de ultimă oră pentru elevi și profesori. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 5 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 99 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit hotărârii adoptate de CNSU, este vorba despre următoarele modificări:

„Art.1 – Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021

aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;

b)desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;

c)desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Art.2 – Măsurile prevăzute la art. 1 produc efecte doar în situația aprobării lor prin Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, se arată în hotărâre.

HCNSU nr. 99 din 05.11.2021

Precizările lui Sorin Cîmpeanu 

Amintim faptul că vineri dimineață, Sorin Cîmpeanu anunța că după ședința CNSU va exista o nouă actualizare privind rata de vaccinare. Mai exact, elevii vor merge la școală în cu prezență fizică doar în locurile unde există o rată de vaccinare conformă.

„În ședințele de azi se va actualiza această rată de vaccinare, în unele situații a crescut. Situația va fi actualizată săptămânal, vineri va fi ziua de referință din perspectiva ratei de vaccinare la fiecare unitate de învățământ. Când se va depăși rata de vaccinare de 60%, se va intra la ore cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește situația din Capitală, potrivit ministrulu, ”în București aproape 70% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%”.

Ministrul Educației a subliniat faptul că o excepție de la regulă o reprezintă locul unde sunt profesori în carantină sau infectați sau unde sunt probleme de infrastructură. În acest context, școala poate face cerere pentru ore online chiar dacă are rata de vaccinare peste 60%.