Imaginea lui Ciolacu, folosită într-un deep fake

Departamentul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unei noi amenințări cibernetice, în care imagini ale unor politicieni, inclusiv Marcel Ciolacu, oameni de afaceri și jurnaliști, sunt utilizate în atacuri de tip deep fake.

Aceste atacuri se concentrează pe răspândirea unor oportunități de investiții false pe platformele de social media, folosind tehnologii avansate, precum inteligența artificială.

Conform specialiștilor DNSC, atacatorii utilizează tehnologia deep fake pentru a manipula înregistrări video, oferind astfel un grad înalt de credibilitate informațiilor false prezentate.

Aceștia creează clipuri video în care persoane cu reputație la nivel național, precum politicieni, sunt prezentați ca având încredere în programe de investiții fictive. Aceste clipuri sunt distribuite pe conturi de social media nou create sau compromise, care au aparținut anterior altor utilizatori.

Atacatorii cibernetici s-au folosit de imaginea lui Ciolacu

Un exemplu recent prezintă imaginea premierului Marcel Ciolacu. În astfel de clipuri, atacatorii:

  • atrag atenția audienței
  • îi încurajează să-și exprime interesul pentru a intra în aceste „programe de investiții”

După ce utilizatorii sunt contactați în privat, atacatorii folosesc tehnici de inginerie socială și site-uri de phishing pentru a obține date sensibile.

DNSC a emis avertismente către utilizatori, îndemnând la prudență în mediul online și la analiza atentă a ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate. Aceștia sfătuiesc utilizatorii să verifice informațiile legate de paginile sau conturile care promovează astfel de oferte și să analizeze conținutul video pentru a depista eventuale resurse care nu corespund calității obișnuite a imaginilor sau videoclipurilor.

Această nouă formă de atac, care se folosește de tehnologia deep fake, pune în evidență nevoia continuă de conștientizare și vigilență în mediul online. Încrederea în informații și aparențe poate fi manipulată cu ușurință de către infractorii cibernetici.

deep fake
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este un deep fake?

Un „deepfake” este o tehnologie de sinteză a conținutului media, în special video, folosind inteligența artificială (IA). Această tehnologie implică utilizarea unor algoritmi avansați de învățare profundă pentru a manipula sau genera conținut multimedia, astfel încât să pară autentic. În realitate, este fabricat sau modificat într-un mod semnificativ.

Termenul „deepfake” este un amestec de „deep learning” (învățare profundă) și „fake” (fals). În mod tradițional, această tehnologie a fost folosită pentru a crea clipuri video false cu persoane reale, înlocuind fețele sau vocile acestora pentru a crea conținut fictiv.

Principalele caracteristici ale deepfake-urilor includ:

Învățare profundă (Deep Learning)

Utilizarea rețelelor neurale profunde pentru a analiza și înțelege modele complexe din seturi de date mari.

Generarea conținutului

Capacitatea de a genera conținut multimedia nou, inclusiv imagini și clipuri video, care par autentice.

Manipularea realismului

Abilitatea de a manipula în mod semnificativ aspecte precum:

  • fețele
  • expresiile faciale
  • mișcările buzelor pentru a crea un conținut care pare autentic

Scenarii de utilizare neetice

Deși deepfake-urile au potențialul de a fi folosite în moduri creative (de exemplu, în industria filmului pentru efecte speciale), ele au fost, de asemenea, utilizate în moduri neetice. Aici intră crearea de conținut fals pentru adulți cu persoane reale.

Provocări ale detectării

O provocare majoră asociată cu deepfake-urile este dificultatea de a le detecta. Acestea devin din ce în ce mai sofisticate și capabile să imite realitatea în mod incredibil de bine.