Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, spune ca Laura Codruţa Kovesi a candidat individual pentru postul de procuror-şef european şi nu a fost percepută ca un candidat din partea României.

„Doamna Kovesi a candidat individual, nu a fost o candidatură a statului roman. Doamna Plumb a fost desemnată pe o poziţie care e a României, de comisar european, acolo oricum va fi un comisar român. Poziţia doamnei Plumb e politică, poziţia doamnei Kovesi e mai degrabă una de competenţă profesională şi noi aşa am judecat lucrurile. Plumb e desemnată de Guvern, Kovesi a candidat individual şi a fost blocată de instituţii din România”, a declarat Dacian Cioloş pentru Digi24.

„Dacă doamna Kovesi va avea probleme, sunt probleme…sunt convins că instituţiile europene care au făcut verificări au întors pe toate feţele acuzaţiile aduse doamnei Kovesi”, a mai precizat Cioloș.

Laura Codruța Kovesi, aleasă şef al Parchetului European

Laura Codruța Kovesi a fost desemnată procuror-șef al Parchetului European, în urma votului din COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană). Ea a obținut 17 voturi ”pentru” din cele 22 exprimate. Kovesi este prima persoană care va ocupa funcția de şef al Parchetului European, o instituţie nou-înființată. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este doar o formalitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, printr-un mesaj, că votul primit astăzi de Kovesi este o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obţinut în ciuda opoziţiei Guvernului. Premierul Viorica Dăncilă spunea, miercuri seară, că Guvernul nu o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, precizând că ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva fostului procuror-șef DNA.