Cehia a fost lovită de un ciclon în urmă cu câteva ore. Țara s-a confruntat cu vreme extremă, tornade, dar și furtuni. Acum, ciclonul se îndreaptă către est, iar în orele următoare va produce furtuni și în România.

Meteorologul Simona Căpșună susține că aerul cald de până acum se va intersecta cu cel rece, cauzând vijelii puternice. Aceasta a anunțat rafale de peste 100km/h în urătoarele ore, dar și ploi torențiale, care pot cauza inundații.

Sursa citată mai precizează că în momentul de față 33 de județe sunt sub cod portacaliu de furtuni, iar Bucureștiul și alte opt zone din țară sub cod galben.

„Aerul mai rece care va coborî peste România se va intersecta cu cel fierbinte şi umed existent şi din acest motiv ne aşteptăm la vijelii puternice, vânt care va avea rafale chiar şi de peste 100 km/h, ploi torenţiale ce vor adice cantităţi mari apă în scurt timp, grindină ce poate fi de dimensiuni medii şi mari.

România, lovită de un nou ciclon

33 de judeţe se afla sub cod portocaliu de furtuni, iar alte 8 plus Capitala sub cod galben. Totodată, codurile de furtună se suprapun peste cele de caniculă valabile pe parcursul zilei de astăzi”, a explicat meteorologul Simona Căpşună, conform observatornews.ro.

De menționat este faptul că, în Cehia, tornada a făcut ravagii. Cel puțin patru oameni au murit și au fost înregistrați sute de români. Tornada a fost unar foarte rar întâlnită în Europa și a lovit Cehia joi seară.

Clădiriele, dar și casele mai multor localități și sate din regiunea Moraviei de Sud au fost măturate. Mai multe echipe de ajutor au fost trimise inclusiv din Austria și Cehia, iar armata cehă a intervenit și ea.

Rafelele de vânt au fost de 219 kilometri la oră și au smuls accoperişurile caselor şi copaci din rădăcini, lăsând în urmă un adevărat deastru.