"Nu cred că economia merge foarte bine în acest moment şi cred că ţara îşi foloseşte rezervele (de schimb) într-un mod foarte semnificativ", a declarat directoarea generală a FMI în cursul unei emisiuni a canalului CNN în limba spaniolă.

Creşterea economică a Venezuelei, foarte dependentă de petrol, a înregistrat o puternică încetinire în acest an, fapt ce a constrâns autorităţile de la Caracas să utilizeze rezervele de schimb pentru a sprijini finanţele publice.

În acest context, ţara urmează să se "confrunte cu opţiuni politice dificile, fără îndoială în viitorul apropiat", a declarat Christine Lagarde.

Ea a recunoscut, totodată, că FMI nu dispune de date exacte cu privire la Venezuela care de zece ani refuză evaluările economice anuale pe care instituţia financiară le efectuează pe lângă statele membre.

"Cunoştinţele noastre şi înţelegerea datelor din Venezuela se bazează foarte mult pe informaţiile publice, şi nu pe o examinare minuţioasă şi discuţii cu autorităţile", a subliniat Christine Lagarde.

"Este, deci, foarte complicat pentru mine să vă spun ce gândim, pentru că nu dispunem de informaţii cu care lucrăm de obicei", a mai afirmat directoarea generală a Fondului.

Fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez, decedat în luna martie, a acuzat în repetate rânduri FMI că este un instrument al "imperialismului american", însă nu a pus niciodată în aplicare ameninţarea că părăseşte această instituţie.

Relaţiile dintre Fond şi Chavez s-au deteriorat profund când instituţia de la Washington şi-a acordat sprijinul, în aprilie 2002, unui efemer guvern rezultat în urma unei lovituri de stat ratate împotriva liderului venezuelean. AGERPRES