China vrea să creeze o rută comercială modernă, cunoscută sub numele de 'Drumul Mătăsii', prezentată anul trecut ca un proiect de strategie naţională. 
Vor fi adoptate politici speciale menite să încurajeze creditorii chinezi să finanţeze proiectele de infrastructură din ţările aflate pe traseul care leagă Europa de China, iar companiile chineze vor investi în aceste state. 

Va fi construită o reţea de autostrăzi, căi ferate, conducte de transport a gazelor naturale şi ţiţeiului, reţele de Internet, legături maritime între centrul, vestul şi sudul Asiei, până în Grecia, Rusia şi Oman, sporind legăturile Chinei cu Europa şi Africa. 

China CITIC Bank Corp va furniza peste 400 de miliarde de yuani pentru finanţarea a peste 200 de proiecte în infrastructură, energie, agricultură şi cultură, prin sucursalele sale locale. De asemenea, banca va crea un fond special, în valoare de 20 miliarde de yuani, pentru a participa la fuziuni şi achiziţii, parteneriate public-private şi finanţarea companiilor chineze pentru a se extinde peste hotare. În următorii cinci ani, valoarea fondului ar urma să fie majorată la 100 de miliarde de yuani. 

Alte subsidiare CITIC vor investi aproape 300 miliarde de yuani în aproximativ 100 de proiecte din peste zece ţări de pe ruta 'Drumului Mătăsii', care include Laos, Mongolia şi Kazakhstan. 

Planul semnalează modificarea strategiei Beijingului. 

'După ce în ultimele trei decenii dezvoltarea Chinei s-a axat pe absorbirea investiţiilor străine, următorul pas se va concentra pe investiţiile chinezeşti în statele învecinate', a apreciat recent Zhang Yunling, director al Institutului de Studii Asia-Pacific. 

AGERPRES