Producătorul brandului chinezesc de bere Snow a discutat o potenţială ofertă cu firmele de consultanţă. Un proces de vânzare a activelor din CEE ar urma să înceapă luna viitoare, după finalizarea tranzacţiei dintre SABMiller şi Anheuser-Busch InBev NV, susţin sursele. 

China Resources ar putea concura astfel cu producătorul japonez de bere Asahi Group Holdings Ltd şi mai multe fonduri de investiţii din SUA şi Europa, care au în vedere încheierea de alianţe pentru a putea prelua operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale SABMiller. 

În august, directorul financiar al China Resources Beer, Tomakin Lai, declarat că firma este interesată de achiziţionarea unor companii mari. 

Concurenţa va fi strânsă. La un moment dat, CR Beer va dori să se mute în afara Chinei, dar sunt atât de multe companii interesate de aceste active, a declarat Duncan Fox, analist la Bloomberg Intelligence în Londra. 

Comisia Europeană a aprobat, în luna mai a acestui an, tranzacţia prin care Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător mondial de bere, va prelua rivalul SABMiller în urma unei tranzacţii de aproximativ 100 de miliarde de dolari, cu condiţia ca SABMiller să îşi vândă aproape toate operaţiunile din Ungaria, România, Cehia, Slovacia şi Polonia. 

Recent, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima că este puţin probabil ca Anheuser-Busch InBev să găsescă un singur cumpărător pentru operaţiunile SABMiller din Europa Centrală şi de Est, în condiţiile în care producătorii care au mărimea necesară pentru a face o astfel de achiziţie s-ar confrunta cu constrângeri din partea autorităţilor de reglementare sau au demarat deja o strategie care nu se potriveşte cu o astfel de tranzacţie. Deşi Anheuser-Busch InBev nu a oferit niciun fel de informaţii cu privire la cumpărătorii potenţiali sau valoarea tranzacţiei, Fitch estimează că activele ce vor fi vândute ar avea o valoare de până la şase miliarde de dolari. 

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's şi Stejar. 

AGERPRES