În Chile, peste un milion de persoane au făcut cozi uriaşe pentru a-şi retrage o parte din contribuţiile la fondurile de pensii. În conformitate cu o nouă lege controversată, acest lucru este acum posibil pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus.

Chilienii au dorit să profite de noua lege şi au fost format cozi lungi în faţa Administratorilor de Fonduri de Pensii din Santiago. Măsura de urgenţă luată de autorităţi permite retragerea a maximum 10% din contribuţii.

“În primele ore, peste 1,1 milioane de membri au putut să îşi depună cu succes cererea”, transmite Fernando Larraín, preedintele asociaţiei managerilor de fonduri de pensii din Chile.

Din cauza numărului mult prea mare de accesări, site-urile mai multor administratori de fonduri s-au blocat joi dimineaţă. Companiile şi-au prezentat scuze pentru situaţia creată, scrie news.ro.

Aproape 9 din 10 chilieni intenţionează să folosească fondurile pentru a-şi plăti bunuri şi servicii de bază

Fernando Larraín mai spune că va dura circa 10 zile lucrătoare pentru ca primele plăţi să înceapă să fie efectuate.

Autorităţile din Chile susţin că aceşti bani, retraşi din fondurile de pensii şi ajunşi la oameni, vor contribui la susţinerea economiei. Mai mulţi economişti şi-au revizuit deja în creştere estimările referitoare la PIB, anticipând o creştere a cheltuielilor de consum.

Sondajele de opinie arată că aproape 9 din 10 chilieni intenţionează să folosească fondurile, majoritatea pentru a plăti pentru bunuri şi servicii de bază.

Guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Sebastian Pinera s-a opus legii care permite aceste retrageri de fonduri, afirmând că va susţine cetăţenii din bugetul de stat. Guvernul a avertizat şi în privinţa impactului pe termen lung al profitabilităţii şi a nivelului deja scăzut al pensiilor medii.