După mai bine de un an de zile de la debut, pandemia de coronavirus continuă să facă victime în România. Numărul cazurilor a crescut semnificativ, iar autoritățile sunt în alertă. Surse medicale au declarat pentru Agerpres că Ministerul Sănătăţii a organizat luni o şedinţă cu reprezentanţii spitalelor COVID şi suport COVID din Bucureşti privind creşterea numărului de paturi de Terapie Intensivă.

Totodată, sursele citate au mai precizat că la şedinţă iau parte ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precum şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. De menționat este faptul că, o altă şedinţă cu reprezentanţi ai spitalelor judeţene şi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică urmează să aibă loc luni, cel mai probabil începând cu ora 11,00, au precizat sursele citate.

Mesajul lui Florin Cîțu

De menționat este faptul că, duminică, premierul Florin Cîţu a solicitat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, identificarea unor spitale noi care să se alăture celor existente în lupta anti-COVID, creşterea la 1.600 a numărului real de paturi la ATI, asigurarea stocurilor necesare de medicamente şi continuarea vaccinării „în forţă”.

Mai exact, într-o postare pe pagina personală de Facebook, premierul susține că indiferent de evoluția pandemiei, totul depinde atât de români cât și de autorități.

Acesta a făcut un apel ferm la populație să respecte regulile impuse de autorități pentru a limita răspândirea virusului.

„Am participat la şedinţa CNCCI, de astăzi, pentru că vreau să mă asigur că pacienţii şi personalul medical vor avea tot ce le trebuie pentru a trece cu bine peste valul 3 al pandemiei. Deocamdată, în România nu este o creştere accelerată a infectărilor şi putem să împiedicăm acest lucru, dacă ne vaccinăm, dacă respectăm măsurile de protecţie. Ne pregătim însă şi pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauţi şi a nu fi luaţi prin surprindere”, a spus premierul.

Totodată, el a cerut creşterea la 1.600 a numărului real de paturi ATI, identificarea unor spitale noi care ar putea să se alăture celor existente în lupta anti-COVID, asigurarea stocurilor necesare de medicamente în toate spitalele care tratează pacienţii cu COVID-19, asigurarea echipamentelor de protecţie pentru cadrele medicale, un plan clar pentru situaţia în care va fi nevoie de detaşări de cadre medicale şi continuarea vaccinării în forţă.

„Nu trebuie să uităm că evoluţia pandemiei depinde de fiecare dintre noi, nu doar de autorităţi. Ne vaccinăm, respectăm măsurile de protecţie şi aşa salvăm vieţi”, a transmis premierul.

Evoluția pandemiei de COVID în România 

Ședința anunțată vine după ce, potrivit datelor publicate duminică de GCS, până la data de 14 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 859.709 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Totodată, 783.642 de pacienți au fost declarați vindecați.

De asemenea, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.383 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Tot până duminică, 21.483 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Astfel, în intervalul 13.03.2021 (10:00) – 14.03.2021 (10:00) au fost raportate 44 de decese (28 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Ilfov și București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 20 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la categoria de peste 80 de ani.