‘Chevron poate confirma astăzi (joi -n.r.) suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm.
Potrivit comunicatului, Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale.

‘Chevron a obţinut permisele de mediu şi autorizaţiile necesare demarării activităţilor în Siliştea. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm’, se mai arată în comunicatul companiei.

La Pungeşti, în localitatea Siliştea, oamenii au continuat joi protestele începute de luni, 14 octombrie.

După ce în cursul zilei de miercuri, în zonă au fost concentrate forţe de ordine impresionante, joi dimineaţă efectivele de jandarmi şi poliţişti, dar şi utilajele Chevron au părăsit locul în care se desfăşoară protestul.

Consilierii locali din Pungeşti au votat, joi, în unanimitate, o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei. În cadrul întâlnirii convocate de îndată, au fost prezenţi 12 din cei 13 consilieri locali, aceştia votând, de asemenea în unanimitate, organizarea unui referendum local pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist.

Tot în cadrul şedinţei de joi, s-a propus organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului Mircia Vlase (PSD). Un număr de şapte consilieri au votat împotrivă, patru aleşi locali au votat pentru, iar unul s-a abţinut de la vot.

Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui. Compania şi-a exprimat interesul pentru a explora şi a extrage gaze de şist din aceste perimetre.
UPDATE
Petru LUHAN: “Premierul Victor Ponta trebuie să se ducă în Vaslui și să le explice clar protestatarilor care este poziția Guvernului cu privire la exploatarea gazelor de șist”

Europarlamentarul PDL Petru Luhan îi solicită premierului Victor Ponta să își asume responsabilitatea în  chestiunea gazelor de șist:  ”Este de datoria primului-ministru să se ducă și să le explice oamenilor care au ieșit în stradă de ce este bine sau de ce nu este bine să se înceapă explorarea și exploatarea în acele zone”, explică Petru Luhan. Europarlamentarul PDL consideră absolut obligatorie demararea unei campanii publice de informare a tuturor românilor cu privire la avantajele şi dezavantajele procesului de exploatare.

Petru Luhan apreciază ca fiind inadmisibilă lipsa de reacție a premierului Victor Ponta. ”Primul-ministru se face direct responsabil pentru situația creată la Pungești și București. Ca şi în cazul proiectului de la Roşia Montană, românii au fost dezinformaţi şi manipulaţi”, susţine Petru Luhan. Europarlamentarul PDL consideră că recentele proteste din Bucureşti şi din marile oraşe ale României sunt rezultatul politicii incompetente şi a dezinformării promovate de Guvernul USL.

“Poziţia PDL a fost fermă încă de la începutul dezbaterii publice, PDL fiind  întotdeauna în favoarea valorificării resurselor naturale, cu menţiunea clară şi neechivocă de a nu afecta, în vreun fel, mediul înconjurător. În plus, românii trebuie să fie principalii beneficiari ai politicii de exploatare a gazelor de șist și nu anumite grupuri de interese. USL, în schimb, a practicat politica pe care o stăpâneşte cel mai bine: aceea a dublului limbaj”, apreciază europarlamentarul PDL. Petru Luhan aminteşte că, în perioada în care era în opoziţie, USL a contestat planurile companiei americane Chevron de a extrage gaze de şist în România, pentru ca ulterior să îşi schimbe radical punctul de vedere pe acest subiect.