În cursul zilei de miercuri, 19 aprilie, ministrul Transporturilor a efectuat o vizită la Caracal, acolo unde a susținut o conferință de presă în care a precizat că CFR Marfă a fost devalizată și furată de 20 de ani,

Totuși, Sorin Grindeanu a precizat că anul 2022 a fost anul în care compania a trecut pe profit, subliniind că anul 2023 va reprezenta anul în care profitul CFR Marfă se va consolida.

”Legat de comenzile de pe piaţa din România, tot ceea ce va însemna finanţarea atât pe PNRR, cât şi pe Programul Operaţional de Transporturi, adică viitorul program de finanţare pe transporturi, aşa cum ştiţi, s-a schimbat ponderea în sensul că sunt mult mai mulţi bani pe zona feroviară decât pe zona rutieră, acest tip de transport fiind considerat un tip de transport verde, faţă de celălalt. Asta va însemna investiţii mai mari pe zona feroviară decât pe cea rutieră, în anii viitori şi sunt jaloane pe care trebuie să le atingem.

E o companie care de vreo 10 ani este cerută a fi închisă de către Comisia Europeană, pentru că este în faliment de vreo 20 de ani, dacă nu mă înşel, mai puţin anul trecut, când a trecut pe profit operaţional şi acum trece în anul acesta pe profit. De ce? Pentru că 20 şi ceva de ani, şi îmi asum cu toată tăria (..) această companie a fost devalizată şi furată timp de 20 de ani”, spune ministrul Sorin Grindeanu, de la Caracal.

CFR Marfă a avut contracte neprofitabile

Ministrul mai spune că CFR Marfă a avut contracte neprofitabile și că are doar 20% cotă de piață în România. Sorin Grindeanu a mai spus că a cerut Comisiei Europene să îl mai păsuiască un an-doi pentru a vedea dacă poate salva compania.

”Am avut discuţii ma Comisie şi le-am cerut să mă mai lase un an, un an şi ceva, doi, ca să vedem dacă pot să o salvez, iar semnele sunt bune. Repet, 2022 este primul an când a trecut pe profit, 2023 se va întări acest profit făcând un singur lucru, cerând managementului de acolo să termen cu toate contractele neprofitabile, pentru că a fost o tactică în aceşti ani, prin care a fost trimisă în faliment această companie”, mai spune ministrul Transporturilor.