Se modifică certificatul verde în România!

Creşte numărul de români care pot primi certificatul verde!

Documentul controversat care a pus milioane de români pe jar ar putea primi, în curând, o nouă formă. Totul ar putea intra în vigoare chiar de săptămâna viitoare, după ce PNL şi PSD ar fi ajuns la un numitor comun.

Forma finala a certificatului verde va deveni obligatorie atât pentru bugetari, cât şi pentru angajaţii din sistemul privat. Iată cum arată forma finală a prevederilor legate de noul certificat verde.

Documentul se va acorda:

  • persoanelor vaccinate împotriva SARS CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS CoV-2;
  • celor care au un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății;
  • celor care au anticorpi, testul serologic fiind valabil pentru 60 de zile.

Teste decontate de statul român

Este important de menţionat că acest certificat verde va deveni obligatoriu pentru toţi angajaţii de la stat şi de la privat, transmite România TV.

Angajații din domeniul public vor avea testele decontate de stat în limita a 10 teste/lună, pentru o perioadă de maximum 2 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se arată în proiectul privind noul certificat verde.

În cazul persoanelor scutite de vaccinare, testele acestora vor fi plătite de către angajator și decontate de către stat.

Angajaţii fără certificat verde nu mai pot veni la muncă şi le se poate opri şi salariul

Angajaților care nu au certificat verde li se suspendă activitatea pentru 30 de zile, suspendare care poate fi prelungită fără plata drepturilor salariale.

Suspendarea încetează în momentul prezentării certificatului verde sau dacă persoana se vaccinează.