În cadrul declarației de presă, Ioana Mihăilă a fost întrebată ce se va întâmpla cu privire la testarea cadrelor medicale. Ministrul Sănătății a precizat că testarea nu se va face contra cost, subliniind că testele pentru personalul medical nevaccinat vor fi achitate din bugetul de sporuri al acestora.

”Am avut mai multe ipoteze de lucru, acum ne îndreptăm spre acea posibilitate în care testarea să fie efectuată în unitatea sanitară, iar costurile testelor să fie suportate din fondul de sporuri al personalului medical care nu este vaccinat. Aceasta este ipoteza pe care lucrăm acum, este în lucru la nivelul Minsiterului Sănătății propunerea de proeict legislativ, dar evident că pentru a avea varianta finală ea va trebui validată de Ministerul Muncii, Ministerul Justiției și de celelalte ministere care sunt implicate în procesul de avizare.”, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Testarea profesorilor

În ceea ce îi privește pe profesori, ministrul Educației spune că până la o rată a incidenței de 6 la mia de locuitori, nu va exista discriminare între profesori. Dacă rata incidenței trece de 6 la mia de locuitori, atunci profesorii care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin boală se vor putea testa o dată la 72 de ore, respectiv la 3 zile. Ministrul subliniază cp testarea va fi asigurată de DSP.

Dacă profesorii nu doresc să se testeze, la o rată a incidenței de peste 6 la mia de locuitori, aceștia nu mai pot preda fizic, ci vor trece în mediul online.

În ceea ce privește costul testelor pentru profesorii care nu s-au vaccinat, încă nu s-a luat o decizie în acest sens.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea