Certificat de vaccinare anti-COVID : Acesta a fost solicitat de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a luat această decizie după inițiativa guvernului elen.

Guvernul de la Atena a decis ca persoanele vaccinate împotriva coronavirusului pot să călătoarească liber.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat publicației Euractiv.

„Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus ea.

La începutul acestei săptămâni, premierul grec Kyriakos Mitsotakis i-a trimis Ursulei von der Leyen o scrisoare. Acesta cerea relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Inițial, președintele Consiliului European nu dorea ca vaccinul să fi obligatoriu sau o condiție prealabilă pentru călătorie.

Certificatul de vaccinare anti-COVID, un aspect important

Ursula von der Leyen a mai spus că este, în mare parte, de acord cu ideea premierului grec.

„Orice se decide – dacă acordă prioritate sau acces la anumite bunuri – este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european”, a declarat ea jurnaliștilor în timpul vizitei la Lisabona.

În aceeași idee, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor astfel de certificate.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Iohannis.