Centrala termoelectrică Paroșeni va fi modernizată

Se anunță schimbări importante la Centrala termoelectrică Paroșeni. Acestea vor fi realizate în urma semnării memorandumului între Ministerul Energiei și compania americană American Bio-Carbon Delaware LLC. Cele două părți au ajuns la un acord luni, 27 noiembrie. Oficialii români doresc, astfel, să transforme Centrala termoelectrică într-o instalație modernă, axată pe utilizarea biocarburantului în locul cărbunelui.

Acest pas reprezintă o inițiativă importantă către adoptarea unor practici mai sustenabile în producția de energie, având potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru mediu și de a contribui la reducerea amprentei de carbon.

„Ministerul Energiei anunţă semnarea unui Memorandum de Înţelegere (Memorandum) în data de 27 noiembrie 2023, ora 12:00, consolidând astfel parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului şi energiei regenerabile în regiunea Valea Jiului. Această iniţiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022.

Memorandumul semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic ‘Valea Jiului’ SA şi American Bio-Carbon Delaware LLC vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroşeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradiţional”, aflăm dintr-un comunicat al instituţiei.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Se dorește reducerea semnificativă a emisiilor de CO2

Inițiativa de transformare a Centralei termoelectrice Paroșeni într-o instalație modernă reprezintă o contribuție semnificativă la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2). Această schimbare va ajuta România să se alinieze la obiectivele de sustenabilitate și decarbonizare stabilite la nivel european.

Este un pas important către o producție de energie mai curată și prietenoasă cu mediul. Totodată, acest memorandum reflectă angajamentul țării în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a oferit mai multe informații.

„Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare şi sustenabilitate, dar reuşim să oferim noi perspective economice şi sociale pentru Valea Jiului. Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noştri americani pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator şi ecologic”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.