Datele publiate de Grupul de Comunicare Strategică arată că gradul de infectare crește de la o zi la alta în București, iar această săptămână este posibil să ajungă la 7,5/1.000, rată la care, teoretic, s-ar impune noi restricţii, printre care şi interdicţia de circulaţie după ora 20.00.

În acest context, medicii trag un semnal de alarmă. Cei mai mulți consideră că dacă nu se iau măsuri urgente, situația ar putea scăpa de sub control.

Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, susține că situaţia epidemiologică riscă să scape de sub control, iar pragul de 7,50 va fi atins în această săptămână cu siguranță.

„Pragul de 7,50 va fi atins în Bucureşti, în câteva zile, sigur în această săptămână. Noile restricţii au fost impuse destul de târziu, lucru care a alimentat pandemia. Oamenii, cel puţin o bună parte dintre ei, se dovedesc tot mai puţin disciplinaţi. Şi trebuie să ţinem cont că numărul de infectări zilnice anunţate nu este cel real. În funcţie de zonele în care se testează, numărul real al celor infectaţi este de 5 până la 15 ori mai mare decât cel raportat. Deci acele raportări din care aflăm rata de infectare sunt numai vârful aisbergului COVID-19. Adevărata rată de infectare nu o ştim, doar o putem deduce. Oricum, din punct de vedere epidemiologic, lucrurile nu stau bine deloc”, a precizat Emanoil Ceauşu, pentru Adevărul.

Totodată, medicul susține că actualul val al pandemiei poate fi oprit numai în anumite condiţii. Mai exact, acesta susține că este nevoie de o testare mai largă și de cât mai multe teste rapide.

„Ştiu că doare din punct de vedere economic, dar trebuie spus că sunt obligatorii măsuri restrictive mai dure, poate nu chiar ca cele de anul trecut, dar oricum mai dure, asemănătoare celor luate acum în Occident. În plus, trebuie făcută o testare mai largă cu teste rapide sau RT-PCR. Numai în aceste condiţii actualul val pandemic va putea fi oprit pe la sfârşitul lunii mai. Ne aşteaptă vreo două luni foarte grele, pentru că vaccinarea nu a cuprins încă un procent suficient de mare al populaţiei pentru a putea avea impact asupra SARS-CoV-2”, a averizat expertul.

Campania de vaccinare nu se resimte

Răzvan Cherecheş a oferit și el o serie de declarații în acest context. El susţine că actuala campanie de imunizare are deocamdată un impact prea mic pentru a influenţa evoluţia pandemică. Totodată, el a mai adăugat că acestea vor avea un impact, mai târziu, în valul patru, atunci când va veni vremea rece din nou, iar infecția se va putea transmite mai ușir.

„Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici”, a explicat Răzvan Cherecheş.

În ceea ce privește masca sanitară de protecţie, potrivit acestuia, românii vor putea renunța la ea „cel mai probabil undeva în iarna lui 2021, primăvara lui 2022”. „(…) în România, eu spun că vom ajunge la 70% (rata de vaccinare – n.r.), moment în care vom putea să revenim la starea de normalitate anterioară, fără măşti, fără distanţă, fără restricţii”, a apreciat Răzvan Cherecheş.

Acesta a mai adăugat că situația este momentan destul de dificilă, iar numărul infectărilor din București este alarmantă. El a dat exemplu țările care au reușit prin diverse măsuri să țină virusul sub control.

„Numărul de cazuri noi în creştere în România (cu testarea aşa cum este)! Ţările care au reuşit să scadă numărul de cazuri au făcut-o cu testare, anchete epidemiologice, izolarea celor expuşi, purtarea măştii în spaţiile publice şi restricţii de circulaţie”, scrie Răzvan Chereches pe Facebook.

Nu există dovezi științifice

Totodată, specialistul e de părere că restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere.

„Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare. Dacă se aplică restricţia orei, dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie”, scrie Cherecheş.

O părere vine și din partea biostatisticianuluiOctavian Jurma, care susține că sesizat anumite neconcordanţe între măsurile instituite prin ultima hotărâre a CNSU. El a vorbit despre circulația între zone, dar și despre măsurile care nu se impun la nivel național așa cum este normal.

„Surprizele sunt: 1. Aceste măsuri nu se iau la nivel naţional sau judeţean, ci doar la nivel local. 2. Circulaţia între localităţile carantinate şi cele verzi sau galbene nu este restrictionată. 3. Pragul este arbitrar pus foarte sus astfel încât măsurile se iau tardiv. Practic, statul şi-a asumat răspunderea de a impune măsuri diferenţiate la nivel local, unde, aşa cum se vede în Timişoara, vor fi contestate inclusiv legal de către liderii politici locali care au o agendă diferită de cea a Ministerului Sănătăţii. Astfel, diviziunea dintre relaxaţi şi epuizaţi va creşte şi şansa noastră de a ţine pandemia sub control va scădea. Nu înţeleg de ce măsurile nu s-au impus national, ca să includă şi judeţele repetente la testare. Încurajăm iarăşi turismul viral, răsplătim repetentii şi penalizăm premianţii care nu se pot păzi de importul de virus chiar dacă îşi reduc incidenţa la zero în carantină”, a scris pe Facebook Octavian Jurma.