Temperaturi atât de scăzute s-au înregistrat în 1942 şi la începutul anilor 1950 ai secolului trecut. O vreme atât de rece în Rusia se întâmplă o dată la 30-40 de ani, a declarat Vilfand, într-un interviu pentru canalul Rossia-24 al televiziunii ruse.

În ultimele săptămâni, meteorologii înregistrează temperaturi neobişnuit de scăzute, în special în regiunile centrale din partea europeană a Rusiei, unde noaptea mercurul din termometre a coborât la sfârşitul săptămânii trecute la minus 20 de grade. Încă de vineri a început să ningă viscolit la Moscova, dar nu s-au înregistrat căderi masive de zăpadă, ca cele de la Kiev, unde autorităţile au instituit stare de urgenţă.
"Ninsorile nu au fost într-atât de abundente pe cât ne-am fi aşteptat. În total, au căzut 11 mm la o medie de 34 mm. Cu toate acestea, în doar o lună la Moscova au căzut 69 mm de precipitaţii, de două ori mai mult decât în mod normal", a indicat un expert de la centrul de meteorologie Fobos din capitala rusă. Ninsoarea ar urma să înceteze luni seara la Moscova.

Potrivit meteorologilor, au mai rămas puţine zile de iarnă, iar către sfârşitul acestei săptămâni se va încălzi şi în capitala rusă. Până atunci vremea rămâne rece, cu temperaturi de minus 10-12 grade dimineaţa şi minus 4-6 grade în cursul zilei.
Sursa: Agerpres