Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș, a explicat la ProTV, cum putem evita infectarea cu coronavirus.

Săpunul, nr 1

„Am văzut un studiu făcut la Cambridge care vorbea clar despre faptul că săpunul e net superior oricărei soluții pe bază de clor, oricărui detergent. Asta legat de faptul că, de multe ori, soluțiile care au clor sunt iritante și pentru piele și dacă sunt inhalate. Deci clar că o să preferăm săpunul clasic, decât soluțiile dezinfectante sau pe bază de clor”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Transmiterea e clară

„Calea de transmitere pentru virus, în cea mai mare majoritate a cazurilor este prin atingerea suprafețelor contaminate. Transmiterea pe cale respiratorie, aeriană, e posibilă prin secrețiile respiratorii, dar doar dacă e un contact foarte apropiat cu o persoană. Altfel, să știți că 99% din cazuri riscul este prin atingerea suprafețelor, prin faptul că noi apoi atingem o suprafață contaminată și apoi ducem mâna la gură. Asta e calea cea mai probabilă”, a mai spus medical de la Matei Balș.

Intra virusul pe geam?

Adrian Marinescu a explicat că nu sunt șanse de infectare dacă ținem geamurile deschise și recomandă să aerisim încăperile cât de des putem. „Să știți că este exact o indicație foarte bună. Încăperile aerisite ne ajută să ne îmbolnăvim mai puțin. Nu trebuie să ne gândim că virusul există afară și intră în momentul în care aerisim. Ba dimpotrivă, o încăpere aerisită ne scapă destul de mult de o infecție virală, cum e cu Covid-19. Încăperile trebuie să fie aerisite. Este chiar o indicație, un lucru bun de făcut”, a explicat el.