UPDATE

OMV reacționează

”Aceasta nu este o informaţie publicată, sunt doar zvonuri publicate, aşa că vă rugăm să înţelegeţi că noi nu comentăm asupra unor zvonuri“, au transmis reprezentanţii OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, la solicitarea zf.ro.

……………………………………………………………………………………..

Cea mai mare companie din România s-ar putea vinde! OMV ia în calcul cedarea Petrom, chiar în perioada în care discuțiile despre exploatarea gazului românesc din Marea Neagră intrau în linie dreaptă.

O asemenea decizie ar amâna din nou exploatarea gazelor naturale de către România, consecințele fiind majore pentru economia națională.

Cea mai mare companie din România s-ar putea vinde! Avantaj Rusia

Președintele OMV, Rainer Seele, a discutat despre vânzarea Petrom cu al doilea mare acționar al grupului austriac, fondul Mubadala din Abu Dhabi.

Posibilul efect al acestei decizii ar avantaja în mod evident Rusia, pentru că vor apărea noi întârzieri în exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră.

Astfel, ziarul austriac Kurier a scris despre faptul că Rainer Seele a discutat cu reprezentanții fondului de investiții Mubadala din Abu Dhabi – al doilea mare acționar al OMV, despre o posibilă vânzare a Petrom.

Efectul acestor discuții – despre care nu se cunosc detalii – ar fi noi întârzieri în exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră, scrie newsweek.ro.

”Negocierile riscă să ne coste enorm”

Trebuie precizat că OMV Petrom are concesionat, împreună cu firma americană ExxonMobil, perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde, după investiţii de 1,5 miliarde de dolari, s-au descoperit rezerve potenţiale de gaze de circa 64 de miliarde de metri cubi.

Exxon a anunțat că se retrage, iar participația sa ar urma să fie cumpărată de Romgaz.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, atrage atenția că negocierile purtate de Seele fac jocul Rusiei.

”Aceste negocieri subterane pe resursele României riscă să ne coste enorm pe noi și pe urmașii noștri, cu efecte la fel de devastatoare sau poate și mai mult decât urmările acestei pandemii.

Interesul României este ca resursele de gaz din Marea Neagră să fie exploatate cât mai urgent și eficient în interesul românilor, iar această tergiversare a lucrurilor nu ne aduce avantaje nici nouă și nici partenerilor noștri externi.

Legături între OMV Austria și Gazprom

Le aduce, în schimb, o mare bucurie unor neprieteni de la Răsărit care, să nu uităm, dețin monopolul gazelor în această zonă. Această pandemie se va termina, într-un sfârșit, așa cum s-au terminat toate pandemiile.

Dar e important ca după aceea să avem ce pune pe masă, să avem cu ce ne încălzi, să asigurăm pentru noi și pentru copiii noștri condiții civilizate de trai. Iar dacă în aceste zile nu suntem foarte atenți ȘI la aceste lucruri aparent fără relevanță, riscăm să ne pierdem și bruma de resurse care ne-au mai rămas și în viitor să ramânem la mila unora sau a altora“, a scris Birchall.

Acum câteva zile, și analistul Cosmin Păcuraru atrăgea atenția asupra legăturilor dintre OMV Austria și Gazprom, într-un articol despre exploatarea gazelor din offshore.

”Ar putea fi un lucru bun că OMV-ul este partener. Nici Romgaz-ul, nici OMV-ul nu dețin tehnologia de extracție off shore la mare adâncime, dar nu cred că investiția în prospectare ar rămâne suspendată și afacerea ar putea funcționa pe principiile corporatismului profesionist din OMV și nu pe cele (nesănătoase și bazate pe hoție) din companiile statului român.

Dacă Romgazul va fi condus de oameni care înțeleg legăturile OMV cu Gazpromul și conjuncura regională, atunci nici interesele Moscovei nu pot fi îndeplinite“, a arătat Păcurau.

Proiectul Neptun Deep, programat să demareze în 2022

Sursa citată a scris despre legăturile personale ale lui Seele cu Rusia controlată de Vladimir Putin, amintind că președintele Rusiei i-a înmânat personal Ordinul Prieteniei.

Rainer Seele ar fi făcut lobby pentru a obține în mod privilegiat o reducere fiscală în Rusia, reiese din emailurile date publicității de trei publicații austriece.

În fața parlamentarilor austrieci, Seele a susținut însă că nu ar fi intervenit, iar acum ar putea risca ani de închisoare pentru ofensă adusă autorităților.

Interesul României este ca investiţia în proiectul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră să demareze anul viitor – a declarat acum câteva zile Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale la un eveniment de profil organizat online.

El a susţinut că, dacă se va finaliza tranzacţia prin care ROMGAZ va deveni titular cu 50% din acţiuni şi operator al proiectului, discuţiile vor fi purtate cu această companie.

Sursă foto: Dreamstime.