Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat public că noul Guvern al României nu intenționează să modifice taxele din România. Astfel că, în 2022, taxele nu se vor majora și nici nu se vor introduce unele noi.

„Împărțim mai corect banii țării”

Adrian Căciu a explicat, prin intermediul social media, că, în acest moment, se prătește un buget responsabil, care urmărește distribuirea corectă a resurselor financiare în diverse sectoare de activitate pentru 2022.

„Pregătim un buget echilibrat și responsabil pentru a stimula economia și a împărți mai corect banii țării pentru binele tuturor românilor!

Am început analiza proiecțiilor bugetare pentru anul viitor și fundamentarea documentelor care însoțesc proiectul de buget pentru 2022: Strategia fiscal-bugetară și proiectul legii plafoanelor bugetare.

Avem de recuperat multe întârzieri și lucruri nerealizate la timp, dar lucrăm temeinic, așezat și găsim soluții.

Colegii de cabinet știu că ușa biroului meu este oricând deschisă. Discutăm despre necesarul de finanțare pentru proiectele și politicile fiecărui minister, despre prioritățile din programul de guvernare. Avem ambiția să chibzuim cât mai bine banii publici”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.

„Încurajăm investițiile, punem accent pe creșterea productivității”

Adrian Câciu a explicat că în 2022 vor exista beneficii semnificative pentru economia națională, de la încurajarea investițiilor până la eliminarea oricărei posibile taxe noi.

„Este nevoie de mai mare responsabilitate în alocarea bugetară, astfel încât să asigurăm pentru tot parcursul anului viitor banii pentru plata pensiilor, salariilor, drepturilor sociale, precum și pentru finanțarea proiectelor de investiții așteptate de români, susținerea serviciilor publice, îndeosebi pentru măsurile de combatere a pandemiei. Rectificarea bugetară trebuie să fie o excepție și nu soluție pentru stingerea unor crize!

În paralel, am început o analiză a creșterii veniturilor bugetare, bazată pe combaterea evaziunii fiscale și pe o mai bună conformare la plată a obligațiilor fiscale.

Așa cum am subliniat și la preluarea mandatului, nu vom crește și nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget. Sunt adeptul responsabilității fiscal-bugetare – vom ține sub control deficitul bugetar.

Continuăm politica fiscală de stimulare a economiei, încurajăm investițiile, punem accent pe creșterea productivității și pe susținerea unui program național “Cumpără românește!”. Voi iniția consultări cu reprezentanții mediului de afaceri si camerelor de comerț din România, dialog absolut necesar mai ales în perspectiva finanțărilor de care România va beneficia prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Alături de colegii de la Finanțe avem multe de făcut, dar suntem motivați, avem un plan bine pus la punct și termene strânse”, a spus Adrian Câciu.