Preşedintele Sanofi France, Olivier Bogillot, a declarat sâmbătă că un viitor vaccin anti-coronavirus al gigantului farmaceutic francez ar urma să coste mai puţin de 10 euro per doză, transmite dpa, citată de Agerpres.

Totuşi, preţul final nu a fost încă stabilit, a precizat Olivier Bogillot la postul de radio France Inter. „Milioane, dacă nu miliarde de oameni, vor trebui vaccinaţi”, a apreciat el.

Preşedintele Emmanuel Macron a vizitat una dintre fabricile producătorului francez în iunie. Cu acel prilej, Sanofi a anunţat că va investi 610 de milioane de euro în cercetarea şi producerea unui vaccin în ţară.

În iulie, Sanofi şi concurentul britanic GlaxoSmithKline au anunţat că au ajuns la un acord în valoare de un miliard de euro cu guvernul american pentru a dezvolta un potenţial vaccin anti-COVID-19.

OMS nu se așteaptă la o vaccinare în masă înainte de jumătatea anului 2021

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu se aşteaptă ca vaccinarea în masă împotriva maladiei COVID-19 să devină posibilă înainte de jumătatea anului 2021, a anunţat o purtătoare de cuvânt vineri, subliniind importanţa verificărilor riguroase care sunt necesare pentru a demonstra eficienţa şi siguranţa vaccinurilor, informează Reuters.

Niciunul dintre vaccinurile potenţiale aflate în etape avansate ale studiilor clinice nu a demonstrat până acum „un semnal clar” care să ateste o eficienţă de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS, a declarat purtătoarea de cuvânt a acestei organizaţii, Margaret Harris.

Rusia a aprobat un vaccin dezvoltat împotriva COVID-19 în august, după o testare a acestuia pe oameni ce a durat mai puţin de două luni, fapt care i-a determinat pe mai mulţi experţi occidentali să pună sub semnul întrebării eficienţa şi siguranţa vaccinului rusesc.

Oficiali americani din domeniul sănătăţii publice şi reprezentanţi ai companiei Pfizer Inc. au anunţat joi că un vaccin dezvoltat de acest grup farmaceutic ar putea fi disponibil pentru a fi distribuit cel mai devreme spre sfârşitul lunii octombrie. Acea perioadă devansează cu doar câteva zile data la care vor avea loc alegerile prezidenţiale americane, programate pentru 3 noiembrie, pentru care dezbaterile legate de pandemia de COVID-19 vor juca cel mai probabil un rol major.

„Chiar nu ne aşteptăm să asistăm la o vaccinare în masă până la jumătatea anului viitor”, a declarat recent Margaret Harris într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.