Analiza a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazonă şi metilprednisolon. Aceasta arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor afectați de infamul coronavirus și internaţi la terapie intensivă, transmite Reuters.

Supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii

„Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de Covid-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, transmit cercetătorii într-un comunicat, potrivit news.ro

OMS şi-a actualizat recomandarea pentru a include „o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de Covid-19, conform celor spuse de Janet Diaz, coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice.

„Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi, există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate”, a transmis Diaz la un eveniment live online al OMS.

„Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acestă analiză.

Concluziile, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele anunţate în iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de Covid-19.

Ulterior, dexametazona a fost folosită pe scară largă în sloanele de terapie intensivă din mai multe ţări, pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

Avertisment de la OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS a îndemnat luni statele lumii să menţină restricţiile antiepidemice, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizând că o deschidere fără un control asupra noului coronavirus este o ”reţetă a dezastrului”, relatează Reuters.

Tedros a admis faptul că mulţi oameni s-au săturat de restricţii şi doresc să revină la normalitate, după opt luni de când lumea se confruntă cu pandemia de COVID-19.

„Dorim să vedem copiii revenind la şcoală şi oamenii revenind la locurile de muncă, dar dorim de asemenea să vedem acest lucru făcându-se în siguranţă”, a subliniat directorul general al OMS la o conferinţă de presă.

„Nicio ţară nu poate pretinde că pandemia s-a terminat”, a insistat Tedros.

„Realitatea este că virusul se răspândeşte cu uşurinţă. Deschiderea fără control este o reţetă a dezastrului”, atrage el atenţia.

Trebuie precizat că Europa de Vest este doar una din zonele de pe glob care se confruntă cu o revenire a coronavirusului.

Evoluția pandemiei de COVID-19 înregistrează numere record după două-trei luni în care virusul a părut sub control.