Laura Codruța Kovesi spune că nu va candida la alegerile prezidențiale

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a făcut o declarație fermă referitoare la speculațiile privind o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din toamnă în România. Într-un interviu Kovesi a afirmat că nu s-a răzgândit și nu va candida la scrutinul prezidențial.

Această declarație vine în contextul în care în ultima perioadă au existat speculații repetate cu privire la o posibilă candidatură a lui Kovesi la Președinția României. Cu toate acestea, ea a negat ferm aceste zvonuri și și-a menținut poziția inițială.

„Am văzut în ultima perioadă de timp că, în ciuda răspunsurilor mele, sunt persoane care încă analizează așa-zisa mea candidatură. Probabil că sunt genul de oameni care iau decizii și apoi se răzgândesc. Nu este cazul meu”, a spus Kovesi, potrivit Spotmedia.

Fosta șefă a DNA a accentuat importanța alegerilor desfășurate în jurul candidaților reali, nu a „fantomelor”, pentru a asigura un proces electoral sănătos și transparent. De asemenea, a reiterat că va vota în cadrul alegerilor prezidențiale, dar nu va candida.

„Oamenii vor un candidat real, nu fantome. Iar dacă în continuare se măsoară fantomele, nu este ceva serios”, a punctat Kovesi.

„Singurul lucru pe care pot să-l spun despre alegeri este că, da, voi vota, dar nu voi candida”, a mai punctat fosta șefă a DNA, al cărei mandat la EPPO se va termina în 2026.

Laura Codruța Kovesi își va continua mandatul la conducerea Parchetului European până în 2026, iar în prezent își concentrează eforturile pe consolidarea și eficientizarea activității acestei instituții.

Nu este pentru prima dată când șefa EPPO neagă speculațiile privind candidatura sa

Acum doi ani, Kovesi a afirmat pentru prima dată că nu dorește să candideze la alegerile prezidențiale.

„Nu, nu doresc să candidez la Președinția României. Ca să fiu mai clară, răspunsul meu este «Nu», «No», «Nein», «Nie» și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund «Nu» în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”, a spus Kovesi în iulie 2022 la Radio Europa Liberă Moldova.

Recent, Vasile Dîncu, sociolog și președinte al Consiliului Național al PSD a vorbit despre posibila candidatură a șefei EPPO la alegerile prezidențiale. El consideră că, și dacă ar candida, Laura Codruța Kovesi n-ar avea nicio șansă.

El a dat-o drept exemplu pe Monica Macovei și sondajele de opinie care o clasau și pe aceasta excelent.

„Nu cred că ar avea (Kovesi – n.r.) vreo șansă la prezidențiale. Exemplul Monica Macovei este foarte bun. Avea în sondaje treizeci și ceva la sută, era pe primul loc și a obținut sub 5%”, a mai spus Vasile Dîncu, pentru Prima News.