Nelu Tătaru a vorbit la TVR 1 despre noile măsuri restrictive care s-au impus din cauza numărului crescut de cazuri de coronavirus din ultimele zile.

Ministrul Sănătății a amintit că la începutul lunii septembrie a subliniat că dacă indicele de 1,5 va fi încălcat, se vor lua din nou măsurile necesare. Acesta a mai menționat că evaluarea se face o face o dată la 14 zile.

”Evaluarea făcută de INSP a arătat că suntem pe un trend ascendent și atunci deciziile se iau în funcție de acest trend la fiecare localitate în parte (…) În acest moment avem o trasmitere comunitară destul de mare și în București și în alte localități unde Comitetele Județene sau Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență ia decizia de a închide restaurantele, teatrele sau cinematografele, sau de a limita anumite desfășurări de activitate.”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Acesta a subliniat că există județe, precum Galați, care a decis ca portul măștii să fie obligatoriu la o distanță de 100 de metri de fiecare școală în parte.

Ministrul a mai precizat că nerespectarea regulilor a dus la o creștere de la o zi la alta, a numărului de cazuri. Acesta a dat drept exemplu părinții care își așteaptă copiii la gardul școlii, îngrămădiți, fără a purta masca de protecție, deși acesția ar trebui să păstreze distanțarea socială și ar trebui să poarte masca.

Ce se întâmplă dacă vom avea peste 3 mii de cazuri

Nelu Tătaru a fost întrebat la TVR 1 ce se va întâmpla dacă numărul de cazuri va trece de 3 mii. Acesta a răspuns că medicii vor încerca să caute paturi în spitalele din toată țara.

„Ce facem și cu aceste 2.500 de cazuri. Mergem în toată țara și căutăm paturi de terapie intensivă acolo unde sunt goale. Lumea trebuie să înțeleagă că una e să ai 200 de cazuri pe zi și alta e să ai 2.500 de cazuri pe zi”.

Sursă foto: INQUAM/Alex Nicodim