Alertă pentru toți care au animale! Sunt reguli incendiare pentru tratatarea animalelor. Mai exact, potrivit unui proiect de lege semnat de Alexandru Stănescu (fratele baronului PSD Paul Stănescu) și ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros, nu vă veți mai putea trata singuri animalul de companie. Noua lege le dă medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și în tratarea animalelor.

Proiectul de lege, susținut de parlamentari USR, USMR și PMP, a trecut deja de Senat. Legea urmează să fie votată și de Camerei Deputaților, mâine, 6 octombrie.

Proiectul de lege impune practic monopolul medicilor veterinari atât pe piața farmaciilor veterinare (unde, potrivit informațiilor G4Media.ro, circa 40% dintre acestea nu au acționar majoritar un medic veterinar), cât și pe piața tratamentelor, interzicându-le tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale altfel decât în prezența medicului.

Trebuie spus că acesta este al doilea act normativ extrem de favorabil medicilor veterinari inițiat de ministrul Adrian Oros, care este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România. În noiembrie 2019, Parlamentul a votat un proiect la care Oros a fost co-inițiator, proiect care prevedea că medicii veterinari concesionari trebuie să primească indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună. Vezi aici mai multe detalii

Principalele modificări ale proiectului de lege care instituie monopolul medicilor veterinari:

– farmaciile veterinare și cabinetele veterinare pot funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. În acest moment, circa 40% din piața farmaciilor veterinare e formată din farmacii care nu sunt deținute de medici veterinari

– interdicție pentru tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele altfel decât în prezența medicului veterinar (ceea ce ar putea crea probleme pentru multe ferme mici sau ciobani)

– interdicție pentru persoanele fizice care dețin animale de companie să își trateze singure animalele

În România profesează circa 7.000 de medici veterinari.