Leon Dănăilă a vorbit despre moarte și suflet

Leon Dănăilă a oferit recent un interviu în cadrul unui podcast. Aici, el a abordat o temă dificilă: ce se întâmplă după ce murim. Academicianul a precizat că în cadrul comunității științifice din care face parte, nu există o concluzie pe această temă. Cu toate acestea, el a vorbit despre micile indicii care par să ne dezvăluie câte ceva despre ce se întâmplă după moartea fizică.

Neurochirurgul a vorbit despre suflet și creier și despre legăturile dintre acestea. Astfel, el a amintit credințele vechilor egipteni despre asta.

„Eu mă ocup de suflet și creier. Sufletul și creierul, dar este o problemă foarte dificilă. Sufletul, știți, nu vreau să divulg prea multe lucruri despre acest subiect fiindcă nici eu, de abia îl studiez acum. Dar sufletul există, să știți, sufletul coordonează activitatea întregului organism. La vechii egipteni, sufletul era localizat în inimă, că dacă inima se oprește, individul respectiv moare. Pe urmă, au venit alți savanți și au zis că sufletul este localizat în creier”, a spus el.

Sufletul dirijează creierul prin neurotransmițători și enzime

Apoi, medicul a făcut un scurt rezumat al ideilor despre locul în care este localizat sufletul în creier. Potrivit lui, sufletul dirijează creierul prin „neurotransmițători, prin hormoni și prin enzime și prin alte activități metabolice”.

„Da, dar creierul are două emisfere și atunci au zis că e în pineală, api că e în corpul calos. Fiecare și-a dat anumite păreri despre unde este localizat acest suflet. Dar el dirijează prin diferite activități, nu numai prin neurotransmițători, prin hormoni și prin enzime și prin alte activități metabolice, influențează activitatea întregului organism, influențează și la distanță în afara organismului prin anumite unde, oamenii din jur. Uneori, ați sesizat și dvs. că dacă vă întâlniți cu cineva, dacă e vesel îl vedeți după față, sau simțiți că ceva nu e în regulă”, a precizat medicul.

Leon Dănăilă a concluzionat amintind că acest domeniu este unul foarte complex, unde nu există certitudini.

„Este atât de complicată această activitate, încât nu putem încă spune mare lucru, dar există, totuși, că după ce moare individul, acest suflet este totuși material? Un bec, dacă-l stingi, nu se mai vede, dar fotonii respectivi, ei nu s-au pierdut, ei sunt în Univers, așa și sufletul nostru. Moare un individ, dar un individ în Universul ăsta care e atât de mare n-are nicio valoare”, a spus Leon Dănăilă, în cadrul podcastului „Altceva”, al lui Adrian Artene.